Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављен Нацрт програма економских реформи ЦГ 2020-2022.

Црна Гора као држава кандидат за пријем у ЕУ, у претприступном периоду израђује Програм економских реформи (ПЕР). Програм садржи макроефискални оквир и поглавље посвећено дефинисању и приоритизацији структурних реформи, у циљу отклањања препрека привредном расту и развоју, као и повећању конкурентности националне економије. ПЕР 2020-2022 биће усвојен од стране Владе Црне Горе, и достављен Европској комисији до краја јануара 2020. године.

Одабране приоритетне структурне реформе су у складу са приоритетима дефинисаним у националним документима, националним и регионалним стратегијама, кључним документима у процесу приступања Црне Горе ЕУ, смјерницама Европске комисије (ЕК) и заједничким препорукама са Министарског дијалога из Брисела. Структурне реформе садржане у ПЕР 2020-2022, у складу са смјерницама ЕК, сублимиране су у 8 кључних области: реформа тржишта енергије и транспорта; секторски развој; пословни амбијент и борба против сиве економије; истраживање, развој и иновације и дигитална економија; трговинске реформе; образовање и вјештине; запосленост и тржиште рада; социјална инклузија, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

У циљу обезбеђивања што ширег консултативног процеса приликом избора приоритетних структурних реформи, обављене су интензивне интересорне консултације, као и консултације са организацијама цивилног друштва, привреде и свих осталих заинтересованих стејкхолдера на састанку који је одржан 6. септембра, на почетку припреме Програма. О укључености свих заинтересованих страна биће сачињен посебан анекс документа.

Нацрт Програма економских реформи за Црну Гору за период 2020-2022. је стављен на увид јавности на порталу Владе и биће предмет јавне расправе од 03. децембра, закључно са 23. децембром 2019.

Сва питања и коментари могу се упутити Министарству финансијана на е-маил адресу Гордане Станишић: гордана.станисиц@миф.гов.ме, секретарке Радне групе за израду Програма економских реформи.

У оквиру процеса јавне расправе одржаће се Округли сто, и то у петак 20. децембра, у 09:30 часова у Сали 119 Министарства финансија, Булевар Станка Драгојевића број 2.

Нацрт Програма економских реформи за Црну Гору за период 2020 - 2022. година налази се на порталу Владе – одјељак Програм економских реформи. Нацрт програма можете преузети и овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?