Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović i gradonačelnik Vuković na terenu: Počinje izgradnja vodovoda za cijelu Lješansku nahiju

Objavljeno: 12.12.2019. 19:05 Autor: MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i gradonačelnik Glavnog grada Podgorice dr Ivan Vuković obilježili su danas početak izgradnje vodovodnog sistema Kaluđerovo oko - Kamenica, kojim će se riješiti pitanje vodosnabdijevanja za oko 1.000 domaćinstava na cijelokupnom području donje Lješanske nahije i gornje Lješanske nahije. Takođe, otvoren je rekonstruisani vodovod za sela Bigor i Brežine.

Za realizaciju projekta kojim se rješava višedecenijski problem mještana cijele Lješanske nahije, u narednoj godini, kako je najavljeno, Vlada Crne Gore i Glavni grad uložiće više od milion eura.

Simović: Realizujemo ono što smo dogovorili sa mještanima 

Ističući zadovoljstvo zbog potvrde kontinuiranog odnosa brige i pažnje prema ovom području, potpredsjednik Simović je kazao da se radi o vrlo zahtjevnom projektu u finansijskom i u tehničkom smislu – značajnog iznosa ulaganja i značajne dužine primarnih i potisnih cjevovoda, kao i potisnih pumpi. 

„Sva ulaganja i napori vrijede, jer na ovaj način definitivno rješavamo decenijski problem koji su imali mještani Lješanske nahije, gdje je u donjem dijelu vodosnabdijevanje bilo neblagovremeno sa restrikcijama i gubicima vode, kao i područja gornje Lješanske nahije gdje imamo dobar koncept koji će značiti ono što smo prije godinu i po i obećali na terenu, da će i oni imati redovno i kvalitetno snabdijevanje“, kazao je Simović, dodajući da su pozitivan signal za uspješnu realizaciju projekta bili rezultati istražnog bušenja na izvorištu Kaluđerovo oko gdje je pronađeno novih 30 litara sekundnih kvalitetne vode.

Simović je poručio da posebnu snagu za nastavak radova daje kvalitetno partnerstvo između Vlade, Glavnog grada i mještana. „Partnerstvo, zajedništvo, razumijevanje i povjerenje. Sa nastavkom radova i danas šaljemo poruku da se realizuje sve ono što se dogovorimo i obećamo. Nastavićemo sa takvim odnosom prema datoj riječi, obavezi prema mještanima, i ovdje i na cijelom prostoru Glavnog grada i Crne Gore“, poručio je Simović.

Vuković: Stvaramo uslove za kvalitan život mještana svih ruralnih područja 

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorice Ivan Vuković, otvarajući rekonstruisani vodovod za sela Bigor i Brežine, u dužini od 8 kilometara u koji je Glavni grad uložio 230 hiljada eura, istakao je da se time rješava pitanje vodosnabdijevanja za oko 100 domaćinstava, ali da se priča o ulaganju u vodovodnu mrežu na ovom području ne završava.

„Zadovoljstvo mi je da danas informišem mještane Lješanske nahije, da kreću radovi na projektu koji će trajno promijeniti stanje u ovom dijelu grada, a to je izgradnja novog vodovoda koji će se snabdijevati sa vodoizvorišta Kaluđerovo oko. Sredstva za realizaciju prve faze projekta obezbijedila je Vlada u iznosu od 270.000 eura, za povezivanje vodoizvorišta sa budućim rezervoarom u Kamenici. Taj dio posla završićemo do proljeća naredne godine, nakon čega idemo dalje“, saopštio je Vuković navodeći da će Vlada i Glavni grad za radove u narednoj godini uložiti više od milion eura.

„To pokazuje posvećenost i Vlade i Glavnog grada rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, ne samo ovdje u Lješanskoj nahiji, nego i ostalim ruralnim područjima gdje taj problem postoji, a sve u cilju stvaranja uslova za kvalitetniji život mještana i razvoj poljoprivrede i ruralnih područja“, kazao je Vuković.

Potvrda takvog pristupa, prema riječima Vukovića, je i činjenica da će danas pustiti u rad tri vodovoda na koja će ukupno biti priključeno oko 400 domaćinstava. Osim vodovoda za Bigor i Brežine, gradonačelnik će danas otvoriti vodovod za selo Berislavci u Zeti, a potom i u naselju Vranići.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralniog razvoja
PG Biro

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?