Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и градоначелник Вуковић на терену: Почиње изградња водовода за цијелу Љешанску нахију

Објављено: 12.12.2019. 19:05 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и градоначелник Главног града Подгорице др Иван Вуковић обиљежили су данас почетак изградње водоводног система Калуђерово око - Каменица, којим ће се ријешити питање водоснабдијевања за око 1.000 домаћинстава на цијелокупном подручју доње Љешанске нахије и горње Љешанске нахије. Такође, отворен је реконструисани водовод за села Бигор и Брежине.

За реализацију пројекта којим се рјешава вишедеценијски проблем мјештана цијеле Љешанске нахије, у наредној години, како је најављено, Влада Црне Горе и Главни град уложиће више од милион еура.

Симовић: Реализујемо оно што смо договорили са мјештанима 

Истичући задовољство због потврде континуираног односа бриге и пажње према овом подручју, потпредсједник Симовић је казао да се ради о врло захтјевном пројекту у финансијском и у техничком смислу – значајног износа улагања и значајне дужине примарних и потисних цјевовода, као и потисних пумпи. 

„Сва улагања и напори вриједе, јер на овај начин дефинитивно рјешавамо деценијски проблем који су имали мјештани Љешанске нахије, гдје је у доњем дијелу водоснабдијевање било неблаговремено са рестрикцијама и губицима воде, као и подручја горње Љешанске нахије гдје имамо добар концепт који ће значити оно што смо прије годину и по и обећали на терену, да ће и они имати редовно и квалитетно снабдијевање“, казао је Симовић, додајући да су позитиван сигнал за успјешну реализацију пројекта били резултати истражног бушења на изворишту Калуђерово око гдје је пронађено нових 30 литара секундних квалитетне воде.

Симовић је поручио да посебну снагу за наставак радова даје квалитетно партнерство између Владе, Главног града и мјештана. „Партнерство, заједништво, разумијевање и повјерење. Са наставком радова и данас шаљемо поруку да се реализује све оно што се договоримо и обећамо. Наставићемо са таквим односом према датој ријечи, обавези према мјештанима, и овдје и на цијелом простору Главног града и Црне Горе“, поручио је Симовић.

Вуковић: Стварамо услове за квалитан живот мјештана свих руралних подручја 

Градоначелник Главног града Подгорице Иван Вуковић, отварајући реконструисани водовод за села Бигор и Брежине, у дужини од 8 километара у који је Главни град уложио 230 хиљада еура, истакао је да се тиме рјешава питање водоснабдијевања за око 100 домаћинстава, али да се прича о улагању у водоводну мрежу на овом подручју не завршава.

„Задовољство ми је да данас информишем мјештане Љешанске нахије, да крећу радови на пројекту који ће трајно промијенити стање у овом дијелу града, а то је изградња новог водовода који ће се снабдијевати са водоизворишта Калуђерово око. Средства за реализацију прве фазе пројекта обезбиједила је Влада у износу од 270.000 еура, за повезивање водоизворишта са будућим резервоаром у Каменици. Тај дио посла завршићемо до прољећа наредне године, након чега идемо даље“, саопштио је Вуковић наводећи да ће Влада и Главни град за радове у наредној години уложити више од милион еура.

„То показује посвећеност и Владе и Главног града рјешавању питања водоснабдијевања, не само овдје у Љешанској нахији, него и осталим руралним подручјима гдје тај проблем постоји, а све у циљу стварања услова за квалитетнији живот мјештана и развој пољопривреде и руралних подручја“, казао је Вуковић.

Потврда таквог приступа, према ријечима Вуковића, је и чињеница да ће данас пустити у рад три водовода на која ће укупно бити прикључено око 400 домаћинстава. Осим водовода за Бигор и Брежине, градоначелник ће данас отворити водовод за село Бериславци у Зети, а потом и у насељу Вранићи.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралниог развоја
ПГ Биро

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?