Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Razgovor sa papom dug i sadržajan, iduće godine radimo i na otvaranju apostolske nuncijature

Objavljeno: 14.12.2019. 23:10 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je bio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, kazao je da je razgovor sa papom Franjom bio interesantno dug i veoma sadržajan te da ga je iznenadilo njegovo poznavanje Crne Gore i onih politika koje naša država promoviše, a koje su u skladu sa politikom i naporima Svete Stolice. To se odnosi na ona pitanja koja se tiču najsiromašnijih, izbjeglica, ekumenizma, klimatskih promjena i ekologije.

“Ono što je najvažnija poruka iz tog razgovora je da je papa Franjo potvrdio dolazak u Crnu Goru iduće godine. To nosi veoma snažnu emociju u Crnoj Gori kroz različite aspekte i samo je pitanje utvrđivanja datuma posjete zbog agende koju Sveti Otac ima”, kazao je premijer Marković novinarima u Vatikanu.

On je dodao da je imao sastanak i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je imao dug i sadržajan razgovor o svim pitanjima naših odnosa i saradnje. Sastanku sa Parolinom prisustvovao je i sekretar za odnose sa drugim državama Pol Galager. Konstatovani su odlični odnosi i komunikacija na najvišem nivou, a na sastanku je razgovarano i o otvaranju rezidencijalnog predstavništva Vatikana u Podgorici. 

“Saglasili smo se da ćemo u idućoj godini uraditi sve zajedno da u Podgorici otvorimo apostolsku nuncijaturu”, rekao je premijer Marković.

On je dodao da je razgovarano i o aktuelnim pitanjima koja se tiču donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Zaista je bila dobra prilika da predstavim kardinalu Parolinu šta smo sve radili na tom planu posljednjih četiri, pet godina, do kakvog smo Zakona došli - do Zakona sa najvećim standardima u ovoj oblasti koje poznaju najrazvijenije demokratske zemlje današnjice, verifikovane od najvažnijeg savjetodavnog tijela Venecijanske komisije, sa željom da Crna Gora nakon nezavisnosti i ovo važno pitanje uredi zakonom jer, postojeći Zakon je kao što znate, onaj iz 1977. godine”, rekao je predsjednik Vlade.

Kardinal Parolini, dodao je premijer Marković, je rekao da je potreban najveći stepen usaglašenosti, što je i cilj i države Crne Gore i Vlade u pripremi ovoga zakona. Premijer je na sastanku saopštio da smo, slijedeći taj cilj, već dugo imali permanentne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, pa i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Nažalost, zajednički smo konstatovali da je bilo zloupotreba i manipulacije pismom u ovom segmentu koje je papa Franjo uputio Irinijeu i naravno koje sam ja dobio od kardinala Parolina. Ovo je bila prilika da jasno kažemo da ovdje nije prostor manipulacijama, nego dijalogu i razumijevanju i najvećem stepenu usklađenosti. Mislim da je Crna Gora to već i uradila”, rekao je premijer Marković.

Na pitanje novinara da li je o ovom Zakonu razgovarao sa papom Franjom, premijer Marković je rekao da nije konkretno o Zakonu ali da jeste o drugim aspektima vezanim za ovaj akt kao što je sloboda vjeroispovijesti i položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori.
   
KABINET PREDSJEDNIKA VLADE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?