Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Разговор са папом дуг и садржајан, идуће године радимо и на отварању апостолске нунцијатуре

Објављено: 14.12.2019. 23:10 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, који је био у званичној посјети Светој Столици, казао је да је разговор са папом Фрањом био интересантно дуг и веома садржајан те да га је изненадило његово познавање Црне Горе и оних политика које наша држава промовише, а које су у складу са политиком и напорима Свете Столице. То се односи на она питања која се тичу најсиромашнијих, избјеглица, екуменизма, климатских промјена и екологије.

“Оно што је најважнија порука из тог разговора је да је папа Фрањо потврдио долазак у Црну Гору идуће године. То носи веома снажну емоцију у Црној Гори кроз различите аспекте и само је питање утврђивања датума посјете због агенде коју Свети Отац има”, казао је премијер Марковић новинарима у Ватикану.

Он је додао да је имао састанак и са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, са којим је имао дуг и садржајан разговор о свим питањима наших односа и сарадње. Састанку са Паролином присуствовао је и секретар за односе са другим државама Пол Галагер. Констатовани су одлични односи и комуникација на највишем нивоу, а на састанку је разговарано и о отварању резиденцијалног представништва Ватикана у Подгорици. 

“Сагласили смо се да ћемо у идућој години урадити све заједно да у Подгорици отворимо апостолску нунцијатуру”, рекао је премијер Марковић.

Он је додао да је разговарано и о актуелним питањима која се тичу доношења Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

“Заиста је била добра прилика да представим кардиналу Паролину шта смо све радили на том плану посљедњих четири, пет година, до каквог смо Закона дошли - до Закона са највећим стандардима у овој области које познају најразвијеније демократске земље данашњице, верификоване од најважнијег савјетодавног тијела Венецијанске комисије, са жељом да Црна Гора након независности и ово важно питање уреди законом јер, постојећи Закон је као што знате, онај из 1977. године”, рекао је предсједник Владе.

Кардинал Паролини, додао је премијер Марковић, је рекао да је потребан највећи степен усаглашености, што је и циљ и државе Црне Горе и Владе у припреми овога закона. Премијер је на састанку саопштио да смо, слиједећи тај циљ, већ дуго имали перманентне консултације са свим вјерским заједницама у Црној Гори, па и са Српском православном црквом.

“Нажалост, заједнички смо констатовали да је било злоупотреба и манипулације писмом у овом сегменту које је папа Фрањо упутио Иринијеу и наравно које сам ја добио од кардинала Паролина. Ово је била прилика да јасно кажемо да овдје није простор манипулацијама, него дијалогу и разумијевању и највећем степену усклађености. Мислим да је Црна Гора то већ и урадила”, рекао је премијер Марковић.

На питање новинара да ли је о овом Закону разговарао са папом Фрањом, премијер Марковић је рекао да није конкретно о Закону али да јесте о другим аспектима везаним за овај акт као што је слобода вјероисповијести и положај Католичке цркве у Црној Гори.
   
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?