Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Filipović o Prijedlogu zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima: Nastavak reforme sistema bezbjednosti

Objavljeno: 20.12.2019. 00:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Predlogom zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, na potpun i jedinstven način uređuju se nadležnosti, ovlašćenja, statusna pitanja i način nadzora i kontrola rada Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane”, kazao je državni sekretar Slobodan Filipović na današnjem presu nakon sjednice Vlade.

Državni sekretar Slobodan Filipović kazao je, precizirajući novine koje se predviđaju Predlogom zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, da je u odnosu na dosadašnje propise novina uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje lica na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i lica u službi u Vojsci. “Uvođenje navedenih ovlašćenja omogućiće da se dodatno utvrdi vjerodostojnost prikupljenih podataka, specijalizuje i profesionalizuje rad, kao i postigne sinergija i koordinirano djelovanje svih subjekata bezbjednosnog sistema”, kazao je Filipović.

Filipović je istakao da se nadzor nad vršenjem vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova ostvaruje od strane Vlade, Skupštine i Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao eksternih subjekata kontrole, dok se unutrašnja kontrola rada ostvaruje kroz institute glavnog inspektora, sa ciljem zaštite i unapređenja integriteta i sprečavanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

Predlog zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima je u skladu sa daljom reformom sistema bezbjednosti, imajući u vidu da je, u prethodnom desetogodišnjem periodu, postupanje Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane bilo normirano Zakonom o odbrani.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?