Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Филиповић о Приједлогу закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима: Наставак реформе система безбједности

Објављено: 20.12.2019. 00:00 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Предлогом закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима, на потпун и јединствен начин уређују се надлежности, овлашћења, статусна питања и начин надзора и контрола рада Обавјештајно-безбједносног директората Министарства одбране”, казао је државни секретар Слободан Филиповић на данашњем пресу након сједнице Владе.

Државни секретар Слободан Филиповић казао је, прецизирајући новине које се предвиђају Предлогом закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима, да је у односу на досадашње прописе новина увођење овлашћења за утврђивање идентитета, позивање лица на разговор и откривање и документовање кривичних дјела, кад се као њихови учиниоци појављују запослени у Министарству одбране и лица у служби у Војсци. “Увођење наведених овлашћења омогућиће да се додатно утврди вјеродостојност прикупљених података, специјализује и професионализује рад, као и постигне синергија и координирано дјеловање свих субјеката безбједносног система”, казао је Филиповић.

Филиповић је истакао да се надзор над вршењем војно-обавјештајних и безбједносних послова остварује од стране Владе, Скупштине и Савјета за одбрану и безбједност, као екстерних субјеката контроле, док се унутрашња контрола рада остварује кроз институте главног инспектора, са циљем заштите и унапређења интегритета и спречавања незаконитости и неправилности у раду.

Предлог закона о војно-обавјештајним и безбједносним пословима је у складу са даљом реформом система безбједности, имајући у виду да је, у претходном десетогодишњем периоду, поступање Обавјештајно-безбједносног директората Министарства одбране било нормирано Законом о одбрани.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?