Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin: Vlada je dužna da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih vjerskih objekata u katastar

Objavljeno: 23.12.2019. 18:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je danas da je Vlada dužna da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih vjerskih objekata u katastar nepokretnosti.

„Kada je riječ o načinu na koji je uknjižena Srpska pravoslavna crkva devedesetih godina u katastar ne treba ni od toga praviti neku mistifikaciju. Da bi neko mogao da se poziva na svoje pravo svojine, koje djeluje erga omnes prema svima, radi se o apsolutnom pravu, moraju i kumulativno biti ispunjena dva uslova: jedan je postojanje punovažnog pravnog osnova justus titulus. To može biti neki ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, to može biti akt nasljeđivanja, to može biti neka odluka državnog organa ili sudska odluka. Pored toga mora biti ispunjen i drugi osnov koji se tiče upisa u katastar nepokretnosti. Ako nedostaje jedan od ova dva kumulativna uslova onda pravni poredak naprosto mora otvoriti pitanje pravne valjanosti takvoga upisa. To je tako po pravu i u ranije važećem pravnom sistemu i u sada važećem pravnom sistemu. Dakle, ne postoji nikakva loša namjera, posebno ne prema jednoj bilo kojoj vjerskoj zajednici u ovom konkretnom slučaju prema Crkvi. Nego postoji potreba za pravnom sigurnošću. To je ustavna obaveza Vlade na kojoj Vlada mora da istraje. Pravna sigurnost je najvažniji aspekt vladavine prava“ – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin za sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?