Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Зоран Пажин: Влада је дужна да отвори питање правне ваљаности уписа неких вјерских објеката у катастар

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је данас да је Влада дужна да отвори питање правне ваљаности уписа неких вјерских објеката у катастар непокретности.

„Када је ријеч о начину на који је укњижена Српска православна црква деведесетих година у катастар не треба ни од тога правити неку мистификацију. Да би неко могао да се позива на своје право својине, које дјелује ерга омнес према свима, ради се о апсолутном праву, морају и кумулативно бити испуњена два услова: један је постојање пуноважног правног основа јустус титулус. То може бити неки уговор о купопродаји, уговор о поклону, то може бити акт насљеђивања, то може бити нека одлука државног органа или судска одлука. Поред тога мора бити испуњен и други основ који се тиче уписа у катастар непокретности. Ако недостаје један од ова два кумулативна услова онда правни поредак напросто мора отворити питање правне ваљаности таквога уписа. То је тако по праву и у раније важећем правном систему и у сада важећем правном систему. Дакле, не постоји никаква лоша намјера, посебно не према једној било којој вјерској заједници у овом конкретном случају према Цркви. Него постоји потреба за правном сигурношћу. То је уставна обавеза Владе на којој Влада мора да истраје. Правна сигурност је најважнији аспект владавине права“ – рекао је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин за сједници парламентарног Одбора за људска права и слободе на чијем је дневном реду Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?