Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin: Na dijalog smo pozivali u kontinuitetu, spremni smo na dijalog i sada, i kada zakon bude usvojen

Objavljeno: 23.12.2019. 19:26 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je danas da je Vlada kontinuirano pozivala Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori na dijalog, i da je na dijalog i sada spremna te da će biti spremna na dijalog i kada zakon bude usvojen.

„Posljednji put kad smo se sreli u Mitropoliji već smo imali utvrđen tekst zakona, već smo imali mišljenje Venecijanske komisije. Vaš stav je bio da se, i pored toga što smo stigli u tu fazu donošenja zakona, vratimo na početak. Vaš je stav bio da ne želite da razgovarate o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije ukoliko nećemo prije toga raspravljati o zakonu o restituciji crkvene imovine ili makar istovremeno. … Ali mi smo smatrali da bi to bio korak nazad u donošenju zakona“ – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin za sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

On je dodao da je veoma pažljivo pročitao 92 stranice prigovora Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i da se samo mali, minoran, dio primjedbi odnosi na preporuke Venecijanske komisije te da su primjedbe koje se odnose na preporuke Venecijanske komisije uvrštene u tekst inoviranog Predloga zakona.

„Naša je namjera bila da se razgovara o svakoj preporuci Venecijanske komisije pojedinačno, jednu po jednu. Odvojili smo za to dovoljno vremena, spremni smo bili nekoliko dana o tome da razgovaramo. Međutim, vaš stav je bio veoma jasan po tom pitanju. Naše je bilo da poštujemo vaš stav. Moje je bilo da o tome obavijestim Vladu. Nakon toga ponovo sam se obratio Mitropolitu, zatražio još jednom da ipak sjednemo, da ipak razgovaramo o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije – vidim da me gledate začuđenim pogledom, obavio sam telefonski razgovor s Mitropolitom, možda Vas nije s tim upoznao, u to ne ulazim – dakle, nakon svega ponovo sam ponudio dijalog i ponovo sam dobio isti odgovor. To je sve što smo mi mogli sa naše strane da uradimo da bismo imali jedan kvalitetan dijalog. I da budem posve jasan: Ni sada ne bježimo od dijaloga. I zakon kada se usvoji, kakav god bio njegov sadržaj, a sadržaj zakona zavisi od poslanika koji će raspravljati o predloženom tekstu zakona, biće potrebno razgovarati. To je taj otvoreni i kontinuirani dijalog koji pominje i Venecijanska komisija. Spremni smo na taj dijalog“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?