Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Зоран Пажин: На дијалог смо позивали у континуитету, спремни смо на дијалог и сада, и када закон буде усвојен

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је данас да је Влада континуирано позивала Српску православну цркву у Црној Гори на дијалог, и да је на дијалог и сада спремна те да ће бити спремна на дијалог и када закон буде усвојен.

„Посљедњи пут кад смо се срели у Митрополији већ смо имали утврђен текст закона, већ смо имали мишљење Венецијанске комисије. Ваш став је био да се, и поред тога што смо стигли у ту фазу доношења закона, вратимо на почетак. Ваш је став био да не желите да разговарате о испуњавању препорука Венецијанске комисије уколико нећемо прије тога расправљати о закону о реституцији црквене имовине или макар истовремено. … Али ми смо сматрали да би то био корак назад у доношењу закона“ – рекао је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин за сједници парламентарног Одбора за људска права и слободе на чијем је дневном реду Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Он је додао да је веома пажљиво прочитао 92 странице приговора Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве и да се само мали, миноран, дио примједби односи на препоруке Венецијанске комисије те да су примједбе које се односе на препоруке Венецијанске комисије уврштене у текст иновираног Предлога закона.

„Наша је намјера била да се разговара о свакој препоруци Венецијанске комисије појединачно, једну по једну. Одвојили смо за то довољно времена, спремни смо били неколико дана о томе да разговарамо. Међутим, ваш став је био веома јасан по том питању. Наше је било да поштујемо ваш став. Моје је било да о томе обавијестим Владу. Након тога поново сам се обратио Митрополиту, затражио још једном да ипак сједнемо, да ипак разговарамо о испуњавању препорука Венецијанске комисије – видим да ме гледате зачуђеним погледом, обавио сам телефонски разговор с Митрополитом, можда Вас није с тим упознао, у то не улазим – дакле, након свега поново сам понудио дијалог и поново сам добио исти одговор. То је све што смо ми могли са наше стране да урадимо да бисмо имали један квалитетан дијалог. И да будем посве јасан: Ни сада не бјежимо од дијалога. И закон када се усвоји, какав год био његов садржај, а садржај закона зависи од посланика који ће расправљати о предложеном тексту закона, биће потребно разговарати. То је тај отворени и континуирани дијалог који помиње и Венецијанска комисија. Спремни смо на тај дијалог“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?