Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin: Predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa šest nivoa pravne zaštite

Objavljeno: 23.12.2019. 21:14 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je danas da u Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica postoji šest nivoa pravne zaštite što je prepoznala i pozdravila Venecijanska komisija.

„Ovaj zakon otvara mogućnost zaštite na čak šest pravnih nivoa: u spornim situacijama vodiće se upravni postupak (1), nakon toga postoji mogućnost žalbe u drugom stepenu (2), nakon toga moguće je pokrenuti upravni spor (3), nakon toga moguće je vanrednim pravnim sredstvima otvoriti postupak pred Vrhovnim sudom (4), nakon toga moguće je podnijeti ustavnu žalbu Ustavnom sudu (5) i konačno kad se iscrpe svi djelotvorni ljekovi koje poznaje naš pravni sistem moguće se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava (6). Dakle, najviši stepen garancija pravne sigurnosti svakom pravnom subjektu koji se osjeti ugrožen bilo kojom odredbom ovoga zakona“ – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u završnoj riječi na sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode na čijem je dnevnom redu bio predloženi zakon.

Vicepremijer je pročitao dio stava Venecijanske komisije rekavši da koristi priliku budući da u tom tijelu sjede veoma ugledni profesori sa Oksforda, Kembridža, Univerziteta Kolumbija i Sorbone i mnogi ugledni pravnici iz ustavnih sudova.

„Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica iz devedesetih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država prema članu 78 ustava ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom nacrtu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad-hoc pravilima specifičnim za ovu situaciju“ – citirao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin stav Venecijanske komisije.

Potpredsjednik Vlade je iskazao zadovoljstvo danas iskazanim nivoom kulture dijaloga.

„Dijalog gradi mostove između ljudi, a nedostatak tolerancije ruši te mostove. Siguran sam da smo svi za to da istrajemo na izgradnji mostova. Nije to teško, samo je potrebno malo dobre volje, razumijevanja, uvažavanja dostojanstva od svakog pojedinca kao takvoga i vodeći računa da teška riječ pogađa ne samo onoga na koga je usmjerena nego još više onoga ko je šalje“ – rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin u završnoj riječi na sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?