Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Зоран Пажин: Предложени закон о слободи вјероисповијести предвиђа шест нивоа правне заштите

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је данас да у Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница постоји шест нивоа правне заштите што је препознала и поздравила Венецијанска комисија.

„Овај закон отвара могућност заштите на чак шест правних нивоа: у спорним ситуацијама водиће се управни поступак (1), након тога постоји могућност жалбе у другом степену (2), након тога могуће је покренути управни спор (3), након тога могуће је ванредним правним средствима отворити поступак пред Врховним судом (4), након тога могуће је поднијети уставну жалбу Уставном суду (5) и коначно кад се исцрпе сви дјелотворни љекови које познаје наш правни систем могуће се обратити Европском суду за људска права (6). Дакле, највиши степен гаранција правне сигурности сваком правном субјекту који се осјети угрожен било којом одредбом овога закона“ – рекао је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин у завршној ријечи на сједници парламентарног Одбора за људска права и слободе на чијем је дневном реду био предложени закон.

Вицепремијер је прочитао дио става Венецијанске комисије рекавши да користи прилику будући да у том тијелу сједе веома угледни професори са Оксфорда, Кембриџа, Универзитета Колумбија и Сорбоне и многи угледни правници из уставних судова.

„Што се тиче важног питања имовине вјерских заједница Венецијанска комисија разумије забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и рјешавања питања могуће незаконите злоупотребом извршене регистрације на име вјерских заједница из деведесетих година низа вјерских објеката који могу бити дио културне баштине Црне Горе. Тим прије зато што држава према члану 78 устава има дужност да штити природну и културну баштину земље. Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се рјешења предложена у овом нацрту закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад-хоц правилима специфичним за ову ситуацију“ – цитирао је потпредсједник Владе Зоран Пажин став Венецијанске комисије.

Потпредсједник Владе је исказао задовољство данас исказаним нивоом културе дијалога.

„Дијалог гради мостове између људи, а недостатак толеранције руши те мостове. Сигуран сам да смо сви за то да истрајемо на изградњи мостова. Није то тешко, само је потребно мало добре воље, разумијевања, уважавања достојанства од сваког појединца као таквога и водећи рачуна да тешка ријеч погађа не само онога на кога је усмјерена него још више онога ко је шаље“ – рекао је потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин у завршној ријечи на сједници парламентарног Одбора за људска права и слободе.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?