Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković pozvao na dijalog: Da zajedno prevaziđemo podjele i nađemo zajednički imenitelj u interesu građana i evropske perspektive

Objavljeno: 05.02.2020. 22:05 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković uputio je danas relevantnim političkim i društvenim činiocima pismo kojim ih poziva na dijalog o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive.

„Članstvo Crne Gore u EU i njegov značaj za budućnost naše zemlje, i generacija koje dolaze, prevazilazi sve dnevno-političke interese, i na nama je da učinimo dodatan napor da pokrenemo i postignemo politički konsenzus oko ovog suštinskog pitanja“, navodi se u pismu premijera Markovića.

Dio toga svakako je i dijalog i dogovor o izbornom zakonodavstvu i povezanim uslovima za izbore, što je neophodno za jačanje međusobnog povjerenja koje je preduslov svakog napretka.

„U tom kontekstu, spremni smo za otvoren i iskren razgovor i dogovor kako bismo dodatno poboljšali zakonske i ostale preduslove koji se tiču izbornog procesa, bilo da se radi o medijskom zakonodavstvu, zakonima u pravosuđu odnosno drugim propisima koji će unaprijediti vladavinu prava, što će sve doprinijeti i uspješnim reformama iz evropske agende“, naveo je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je siguran da politički konsenzus i kompromis, vođen našom integracijom u EU, stabilnošću i bezbjednošću zemlje, od nas očekuju i naši građani i birači, kao i međunarodni partneri: „U tom duhu, otvoreni smo za svaku inicijativu koja će tome doprinijeti. Na ovaj način ćemo potvrditi političku zrelost i posvećenost, kakva se očekuje od zemlje članice NATO i najnaprednijeg kandidata za članstvo u EU“.

Produbljivanje podjela, navodi se u pismu Premijera, nije ni u čijem interesu osim onih koji ne žele napredak Crne Gore i njeno članstvo u EU. Umjesto u prošlost treba da gledamo u budućnost i u ono što vjerujemo da svi, kao država i društvo, dijelimo – a to je evropski cilj: „Zbog toga je Crnoj Gori potreban savez za Evropu“.

Predsjednik Marković je konstatovao da su demokratski izbori po međunarodnim standardima, u kojima će svi imati jednaku šansu, naš zajednički interes i neophodan preduslov za završne faze pregovora sa EU koja nas u narednih nekoliko godina očekuje.

„Iako Vlada kao predstavnik vladajuće većine nosi posebnu odgovornost, nju ima i opozicija, da bude kontrolor vlasti i učini je boljom, ali i da doprinese u ispunjenju zajedničkog cilja“, navodi se u pismu premijera Markovića.

On vjeruje da za to ima kapaciteta na strani Vlade, ali i na strani političkih aktera koji su izvan nje, kao i svih drugih društvenih činilaca koji ne pripadaju ni Vladi ni političkim partijama.

„Zato smo u potpunosti spremni za dijalog i kompromis o ovim i svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive“, zaključuje se u pismu predsjednika Vlade Crne Gore.

Pismo premijera Markovića poslato je parlamentarnim opozicionim partijama, predstavnicima akademske zajednice, NVO koje se bave pitanjima važnim za evropske integracije, štampanim medijima, a Vlada ostaje otvorena za inicijative svih aktera koji smatraju da mogu da doprinesu ostvarivanju pomenutih ciljeva. 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?