Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић позвао на дијалог: Да заједно превазиђемо подјеле и нађемо заједнички именитељ у интересу грађана и европске перспективе

Објављено: 05.02.2020. 22:05 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић упутио је данас релевантним политичким и друштвеним чиниоцима писмо којим их позива на дијалог о свим питањима која ће помоћи да се превазиђу подјеле и изнађе заједнички именитељ у интересу грађана и наше европске перспективе.

„Чланство Црне Горе у ЕУ и његов значај за будућност наше земље, и генерација које долазе, превазилази све дневно-политичке интересе, и на нама је да учинимо додатан напор да покренемо и постигнемо политички консензус око овог суштинског питања“, наводи се у писму премијера Марковића.

Дио тога свакако је и дијалог и договор о изборном законодавству и повезаним условима за изборе, што је неопходно за јачање међусобног повјерења које је предуслов сваког напретка.

„У том контексту, спремни смо за отворен и искрен разговор и договор како бисмо додатно побољшали законске и остале предуслове који се тичу изборног процеса, било да се ради о медијском законодавству, законима у правосуђу односно другим прописима који ће унаприједити владавину права, што ће све допринијети и успјешним реформама из европске агенде“, навео је предсједник Владе.

Премијер Марковић је сигуран да политички консензус и компромис, вођен нашом интеграцијом у ЕУ, стабилношћу и безбједношћу земље, од нас очекују и наши грађани и бирачи, као и међународни партнери: „У том духу, отворени смо за сваку иницијативу која ће томе допринијети. На овај начин ћемо потврдити политичку зрелост и посвећеност, каква се очекује од земље чланице НАТО и најнапреднијег кандидата за чланство у ЕУ“.

Продубљивање подјела, наводи се у писму Премијера, није ни у чијем интересу осим оних који не желе напредак Црне Горе и њено чланство у ЕУ. Умјесто у прошлост треба да гледамо у будућност и у оно што вјерујемо да сви, као држава и друштво, дијелимо – а то је европски циљ: „Због тога је Црној Гори потребан савез за Европу“.

Предсједник Марковић је констатовао да су демократски избори по међународним стандардима, у којима ће сви имати једнаку шансу, наш заједнички интерес и неопходан предуслов за завршне фазе преговора са ЕУ која нас у наредних неколико година очекује.

„Иако Влада као представник владајуће већине носи посебну одговорност, њу има и опозиција, да буде контролор власти и учини је бољом, али и да допринесе у испуњењу заједничког циља“, наводи се у писму премијера Марковића.

Он вјерује да за то има капацитета на страни Владе, али и на страни политичких актера који су изван ње, као и свих других друштвених чинилаца који не припадају ни Влади ни политичким партијама.

„Зато смо у потпуности спремни за дијалог и компромис о овим и свим питањима која ће помоћи да се превазиђу подјеле и изнађе заједнички именитељ у интересу грађана и наше европске перспективе“, закључује се у писму предсједника Владе Црне Горе.

Писмо премијера Марковића послато је парламентарним опозиционим партијама, представницима академске заједнице, НВО које се баве питањима важним за европске интеграције, штампаним медијима, а Влада остаје отворена за иницијативе свих актера који сматрају да могу да допринесу остваривању поменутих циљева. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?