Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović: U Danilovgradu se vrijedno, dobro i odgovorno radi

Objavljeno: 17.02.2020. 22:24 Autor: MPRR
MPRR MPRR

“U Danilovgradu se vrijedno, dobro i odgovorno radi”, ocijenio je danas prilikom radne posjete ovoj opštini potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

U Danilovgradu se, kako je naveo, trenutno realizuje ili će uskoro otpočeti realizacija investicija vrijednih preko 75 mil.€, što će doprinijeti još bržem razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda. 

Izuzetan investicioni zamah rezultat je ambicioznih planova razvoja, i sa državnog i sa lokalnog nivoa, dinamičnog privrednog rasta, unapređenja poslovnog ambijenta i vrijednih investitora i preduzetnika. 

Investicioni zamah u ostvarivanju ohrabrujućih rezultata i ovdje u Danilovgradu, kao i drugim krajevima Crne Gore rezultat je odgovorne lokalne samouprave i politike Vlade Crne Gore koja je u prethodne tri godine preduzela je brojne mjere ekonomske politike koje su dale konkretne i ohrabrujuće rezultate, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović na sastanku koji je na kraju radne posjete održan u Opštini. 

“Kontinuirana i odgovorna ekonomska i ukupna državna politika potvrda su da u Crnoj Gori postoji značajan potencijal da se iz godine u godinu poboljšavaju rezultati na dobro svih građana, kako bi dostigli evropski kvalitet života”, poručio je potpredsjednik Vlade na sastanku sa rukovodstvom Opštine.

Simović je danas, osim obilaska infrastrukturnih projekata, posjetio i neke od uspješnih preduzetnika koji potvrđuju da se na području ove opštine vrijedno radi, uz podršku Vlade i lokalne uprave. Obišao je  Farmu koka nosilja „Agromont“ u Martinićima koja je korisnik podrške kroz IPARD program za investiciju od oko 600 hiljada eura, za koju će dobiti bespovratnu podršku od oko 300 hiljada eura. Još jedna uspješna preduzetnička priča je i pogon za preradu ljekovitog bilja u Orjoj Luci u kome se realizuje investicija od 133 hiljade eura, za koju će preko IPARD-a dobiti bespovratnu podršku od oko 58 hiljada eura. 

Zaposlenost u Danilovgradu povećana za preko 12%

“Ovo su samo neki od rezultata rada lokalne samouprave, rezultata privrednika i preduzetnika Danilovgrada i rezultata koji su izraz podrške i partnerstva Vlade i lokalne samouprave”, ocijenio je Simović, ističući da je Danilovgrad prepoznat kao najbolji primjer dobrog poslovnog ambijenta.
 
Najbolja potvrda toga su, kako je kazao, podaci o trendovima u lokalnoj ekonomiji, prema kojima raste broj preduzeća iz godinu u godinu, rastu njihovi prihodi i dobit i broj zaposlenih.

“Posebno važan podatak je da je stopa nezaposlenosti sa 20,45% (1.1.2017.) smanjena i danas je oko 11%, što je niže od državnog prosjeka (15%).  Istovremeno, zaposlenost je u Danilovgradu povećana za preko 12%“, kazao je Simović.

U poljoprivredi investicije od 14 miliona eura

U sektoru poljoprivrede u protekle tri godine realizovane su ili su u fazi realizacije ili ugovaranja investicije vrijedne 14 miliona eura, za šta je obezbijeđena bespovratna podrška od preko 8 miliona eura.
 
Podršku je ostvarilo preko 400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i petnaestak kompanija koje imaju preko 200 zaposlenih i preko 800 kooperanata iz Danilovgrada i drugih krajeva Crne Gore, čime je osigurana proizvodnja i osigurana radna mjesta. 
Pored toga, u prethodne tri godine Ministarstvo je podržalo i izgradnju seoske infrastrukture sa oko 430.000 eura - 23 projekta nasipanja i asfaltiranja puteva i izgradnja preko 10 km primarne i sekundarne vodovodne mreže.

Kovačević: Prioritet nam je viši kvalitet života svih građana

Predsjednica Opštine Zorica Kovačević kazala je da su danas upoznali potpredsjednika Vlade sa postignutim rezultatima i planovima za dalji rad. “Mislimo da je ovo bila veoma vrijedna posjeta, da smo bili otvoreni prema građanima, iskoristili smo cijeli dan da razgovaramo sa našim sugrađanima, i poslali poruku da marljivo radimo i da se bavimo kvalitetom života naših građana, da nam je to prioritet i u ovom složenom vremenu, i da mislimo na sve građane jednako. 


Kabinet potpredsjednika Vlade

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?