Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: У Даниловграду се вриједно, добро и одговорно ради

Објављено: 17.02.2020. 22:24 Аутор: МПРР
MPRR MPRR

“У Даниловграду се вриједно, добро и одговорно ради”, оцијенио је данас приликом радне посјете овој општини потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

У Даниловграду се, како је навео, тренутно реализује или ће ускоро отпочети реализација инвестиција вриједних преко 75 мил.€, што ће допринијети још бржем развоју, отварању нових радних мјеста и расту животног стандарда. 

Изузетан инвестициони замах резултат је амбициозних планова развоја, и са државног и са локалног нивоа, динамичног привредног раста, унапређења пословног амбијента и вриједних инвеститора и предузетника. 

Инвестициони замах у остваривању охрабрујућих резултата и овдје у Даниловграду, као и другим крајевима Црне Горе резултат је одговорне локалне самоуправе и политике Владе Црне Горе која је у претходне три године предузела је бројне мјере економске политике које су дале конкретне и охрабрујуће резултате, оцијенио је потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић на састанку који је на крају радне посјете одржан у Општини. 

“Континуирана и одговорна економска и укупна државна политика потврда су да у Црној Гори постоји значајан потенцијал да се из године у годину побољшавају резултати на добро свих грађана, како би достигли европски квалитет живота”, поручио је потпредсједник Владе на састанку са руководством Општине.

Симовић је данас, осим обиласка инфраструктурних пројеката, посјетио и неке од успјешних предузетника који потврђују да се на подручју ове општине вриједно ради, уз подршку Владе и локалне управе. Обишао је  Фарму кока носиља „Агромонт“ у Мартинићима која је корисник подршке кроз ИПАРД програм за инвестицију од око 600 хиљада еура, за коју ће добити бесповратну подршку од око 300 хиљада еура. Још једна успјешна предузетничка прича је и погон за прераду љековитог биља у Орјој Луци у коме се реализује инвестиција од 133 хиљаде еура, за коју ће преко ИПАРД-а добити бесповратну подршку од око 58 хиљада еура. 

Запосленост у Даниловграду повећана за преко 12%

“Ово су само неки од резултата рада локалне самоуправе, резултата привредника и предузетника Даниловграда и резултата који су израз подршке и партнерства Владе и локалне самоуправе”, оцијенио је Симовић, истичући да је Даниловград препознат као најбољи примјер доброг пословног амбијента.
 
Најбоља потврда тога су, како је казао, подаци о трендовима у локалној економији, према којима расте број предузећа из годину у годину, расту њихови приходи и добит и број запослених.

“Посебно важан податак је да је стопа незапослености са 20,45% (1.1.2017.) смањена и данас је око 11%, што је ниже од државног просјека (15%).  Истовремено, запосленост је у Даниловграду повећана за преко 12%“, казао је Симовић.

У пољопривреди инвестиције од 14 милиона еура

У сектору пољопривреде у протекле три године реализоване су или су у фази реализације или уговарања инвестиције вриједне 14 милиона еура, за шта је обезбијеђена бесповратна подршка од преко 8 милиона еура.
 
Подршку је остварило преко 400 регистрованих пољопривредних газдинстава и петнаестак компанија које имају преко 200 запослених и преко 800 коопераната из Даниловграда и других крајева Црне Горе, чиме је осигурана производња и осигурана радна мјеста. 
Поред тога, у претходне три године Министарство је подржало и изградњу сеоске инфраструктуре са око 430.000 еура - 23 пројекта насипања и асфалтирања путева и изградња преко 10 км примарне и секундарне водоводне мреже.

Ковачевић: Приоритет нам је виши квалитет живота свих грађана

Предсједница Општине Зорица Ковачевић казала је да су данас упознали потпредсједника Владе са постигнутим резултатима и плановима за даљи рад. “Мислимо да је ово била веома вриједна посјета, да смо били отворени према грађанима, искористили смо цијели дан да разговарамо са нашим суграђанима, и послали поруку да марљиво радимо и да се бавимо квалитетом живота наших грађана, да нам је то приоритет и у овом сложеном времену, и да мислимо на све грађане једнако. 


Кабинет потпредсједника Владе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?