Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 158. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 20.02.2020. 22:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 158. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o centralnom registru stanovništva. U raspravi je naglašeno da se predloženim izmjenama i dopunama stvaraju uslovi za pristup administrativnim izvorima podataka, što je osnov za proizvodnju kvalitetnijih rezultata zvanične statistike, kao i usaglašavanje sa materijalnim propisima Crne Gore.

Donijeta je Uredba o načinu određivanja identifikacionog broja. Uredbom se uređuje način određivanja identifikacionog broja fizičkog lica koje se potpisuje u svoje ime ili u ime fizičkog ili pravnog lica korišćenjem podataka za izradu elektronskog potpisa, zasnovanog na kvalifikovanom certifikatu za elektronski potpis. Primjenom ovog propisa će istovremeno biti zaštićen jedinstveni matični broj lica, s obzirom na to da identifikacioni broj ne sadrži lične podatke vlasnika certifikata za kvalifikovani elektronski potpis, odnosno sam po sebi ne otkriva nijedan podatak o njemu.

Vlada je donijela Uredba o dopuni Uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova kojom je, između ostalog, propisano da se na određenoj opremi policijskih službenika postavi natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika. Na ovaj način se omogućava da se identitet policijskog službenika utvrdi i kada na sebi ima zaštitnu opremu.

Donijeta je i Uredba o uniformi, oznakama zvanja, naoružanju, vozilima i posebnoj opremi službenika obezbjeđenja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.


Usvojena je Informacija o potrebi privremenog zatvaranja graničnog prelaza Vraćenovići, za period od 90 dana, tokom izgradnje saobraćajne infrastrukture na zajedničkom graničnom prelazu Vraćenovići – Deleuša. Uz ocjenu da se radi o opravdanim zahtjevima, imajući prije svega u vidu specifičnost lokacije i potrebu nivelacije terena, Vlada je dala saglasnost da se privremeno zatvori granični prelaz, s obavezom uspostavljanja granične kontrole na ovom prelazu prije početka ljetnje turističke sezone, najkasnije do 01. 06. 2020. godine. Srednjoročnim programom rada Vlade 2018 – 2020. godina, između ostalog, predviđena je izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša. Izgradnja zajedničkog graničnog prelaza u duhu je Regionalnog projekta CONNECTA, efikasnijeg prekograničnog saobraćaja i pojednostavljenja trgovine i transporta. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 1.878.182,75 eura, sa rokom završetka radova od godinu dana.


Takođe, usvojen je Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj i prihvaćen tekst Sporazuma.

Vlada je razmotrila i dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2020. godinu, koji je usvojio Upravni odbor tog Javnog preduzeća.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?