Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora uvodi preventivne mjere na zaštiti od širenja virusa COVID-19

Objavljeno: 10.03.2020. 22:28 Autor: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Institut za javno zdravlje predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu sprovođenje dodatnih mjera koje su u ovom trenutku adekvatne situaciji i epidemiološkom nivou rizika od importacije i širenja virusa među stanovništvom Crne Gore.

Na osnovu zaključaka Nacionalnog koordinacionog tijela Ministarstvo zdravlja je donijelo naredbu o stupanju na snagu predloženih mjera:

1 - Zabrani putovanja u najpogođenija područja i države, koje trenutno uključuju:
a. Italiju
b. Španiju
c. Južnu Koreju
d. Iran
e. Kinu – pokrajinu Hubei

Lista zemalja u kojima je zabranjeno putovanje nije konačna i mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

2 - U skladu sa Zakonom o strancima uvodi se privremena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u zemlju, stranim državljanima koji dolaze iz:
a. Italije
b. Španije
c. Južne Koreje
d. Irana
e. Kine – pokrajina Hubei

Lista zemalja iz kojih je privremeno zabranjen dolazak nije konačna i mijenjaće se u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

3 - Državljani Crne Gore, koji su se zadesili u tranzitu i povratnici su iz:
a. Italije
b. Španije
c. Južne Koreje
d. Irana
e. Kine – pokrajina Hubei

staviće se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenjem prava kretanja koji podrazumijeva smještaj u porodičnom objektu tokom perioda od 14 dana uz praćenje zdravstveng stanja od strane nadležne epidemiološke službe. Nad svim članovima porodice koji se zadese u domaćinstvu primjenjivaće se iste mjere. Nepoštovanje ove mjere podleže zakonskoj odgovornosti.

4 - Odlaže se ogranizovanje svih đačkih i učeničkih grupa – ekskurzija, izleta, edukativnih skupova i sl. u inostranstvu

5 - Donešena je i odluka o zabrani održavanja sportskih manifestacija sa prisustvom publike. Dakle, sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaju se bez prisustva publike. Eventualni dolazak timova iz najpogođenijih područja se odlaže do daljnjeg.

6 - Donešena je odluka o sprovođenju pooštrene granične kontrole nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz država koje u ovom trenutku imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije COVID-19.

Kada je riječ o dodatnim mjerama unutar zdravstvenog sistema, donešena je odluka o:

- Razradi planova za angažovanje medicinskog kadra koji se nalazi u penziji u slučaju potrebe i povećanog obolijevanja uz aktivno angažovanje Ljekarske komore i drugih strukovnih udruženja.

- Privremenoj suspenziji odlazaka na redovne godišnje odmore svih zaposlenih u zdravstvu uz obustavu službenih putovanja i privremeni povratak sa edukacija i usavršavanja u inostranstvu onih zaposlenih za koje se procijeni da predstavljaju krucijalne specijalnosti u slučajevima masovnog obolijevanja.

- Aktivnoj „mobilizaciji“ uz mogućnost preraspodjele kadra iz svih zdravstvenih ustanova ka onim ustanovama za koje se procijeni da će biti najpogođenije. Raspoloživi kadar u okviru zdravstvenih ustanova može se mobilisati i po potrebi izvršiti prebacivanje iz jedne zdravstvene ustanove u drugu.

U trenutku kada državi prijeti gotovo izvjesna importacija novog koronavirusa poseban akcenat se mora staviti na individualnu odgovornost i ponašanje svakog pojedinca.

Adekvatna komunikacija telefonom sa zdravstvenom službom je imperativ.

To se posebno odnosi na osobe koje su bile u pogođenim područjima ili koje su eventualno imale kontakt sa oboljelom osobom.

Svaki odlazak ljekaru sa simptomima respiratorne infekcije nosi rizik za sve osobe iz okruženja, posebno stare. Zbog toga tim osobama predlažemo da se jave telefonom najbližem domu zdravlja ili Institutu za javno zdravlje koji će im dati jasne instrukcije za postupanje.

Obaveza je svakog od nas da uradimo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu porodicu i okruženje.

Ove obaveze uključuju i promjene ponašanja i uobičajenih navika koje su svojstvene našem kulturološkom miljeu, kao što su rukovanje, grljenje i slično. Dok traje opasnost po zdravlje od novog koronavirusa ove navike i ponašanje treba izbjegavati.

Takođe, izbjegavanje svakog nepotrebnog kretanja, društvenih i bliskih kontakata, kao i izbjegavanje svih mjesta sa masovnim okupljanjem ljudi na ograničenom prostoru je takođe preporuka, jer jedino na taj način i uz strogo pridržavanje mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih institucija možemo obezbijediti sigurnije okruženje za sve građane Crne Gore.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?