Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора уводи превентивне мјере на заштити од ширења вируса ЦОВИД-19

Објављено: 10.03.2020. 22:28 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Институт за јавно здравље предложио је Националном координационом тијелу спровођење додатних мјера које су у овом тренутку адекватне ситуацији и епидемиолошком нивоу ризика од импортације и ширења вируса међу становништвом Црне Горе.

На основу закључака Националног координационог тијела Министарство здравља је донијело наредбу о ступању на снагу предложених мјера:

1 - Забрани путовања у најпогођенија подручја и државе, које тренутно укључују:
а. Италију
б. Шпанију
ц. Јужну Кореју
д. Иран
е. Кину – покрајину Хубеи

Листа земаља у којима је забрањено путовање није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

2 - У складу са Законом о странцима уводи се привремена мјера забране уласка у Црну Гору док постоји опасност од уношења заразне болести у земљу, страним држављанима који долазе из:
а. Италије
б. Шпаније
ц. Јужне Кореје
д. Ирана
е. Кине – покрајина Хубеи

Листа земаља из којих је привремено забрањен долазак није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

3 - Држављани Црне Горе, који су се задесили у транзиту и повратници су из:
а. Италије
б. Шпаније
ц. Јужне Кореје
д. Ирана
е. Кине – покрајина Хубеи

ставиће се у кућну изолацију под активним надзором и ограничењем права кретања који подразумијева смјештај у породичном објекту током периода од 14 дана уз праћење здравственг стања од стране надлежне епидемиолошке службе. Над свим члановима породице који се задесе у домаћинству примјењиваће се исте мјере. Непоштовање ове мјере подлеже законској одговорности.

4 - Одлаже се огранизовање свих ђачких и ученичких група – екскурзија, излета, едукативних скупова и сл. у иностранству

5 - Донешена је и одлука о забрани одржавања спортских манифестација са присуством публике. Дакле, спортски догађаји, национални и међународни, одржавају се без присуства публике. Евентуални долазак тимова из најпогођенијих подручја се одлаже до даљњег.

6 - Донешена је одлука о спровођењу пооштрене граничне контроле над путницима у међународном саобраћају који долазе из држава које у овом тренутку имају регистроване случајеве, а без широко успостављене локалне трансмисије ЦОВИД-19.

Када је ријеч о додатним мјерама унутар здравственог система, донешена је одлука о:

- Разради планова за ангажовање медицинског кадра који се налази у пензији у случају потребе и повећаног оболијевања уз активно ангажовање Љекарске коморе и других струковних удружења.

- Привременој суспензији одлазака на редовне годишње одморе свих запослених у здравству уз обуставу службених путовања и привремени повратак са едукација и усавршавања у иностранству оних запослених за које се процијени да представљају круцијалне специјалности у случајевима масовног оболијевања.

- Активној „мобилизацији“ уз могућност прерасподјеле кадра из свих здравствених установа ка оним установама за које се процијени да ће бити најпогођеније. Расположиви кадар у оквиру здравствених установа може се мобилисати и по потреби извршити пребацивање из једне здравствене установе у другу.

У тренутку када држави пријети готово извјесна импортација новог коронавируса посебан акценат се мора ставити на индивидуалну одговорност и понашање сваког појединца.

Адекватна комуникација телефоном са здравственом службом је императив.

То се посебно односи на особе које су биле у погођеним подручјима или које су евентуално имале контакт са обољелом особом.

Сваки одлазак љекару са симптомима респираторне инфекције носи ризик за све особе из окружења, посебно старе. Због тога тим особама предлажемо да се јаве телефоном најближем дому здравља или Институту за јавно здравље који ће им дати јасне инструкције за поступање.

Обавеза је сваког од нас да урадимо све што је у нашој моћи да заштитимо нашу породицу и окружење.

Ове обавезе укључују и промјене понашања и уобичајених навика које су својствене нашем културолошком миљеу, као што су руковање, грљење и слично. Док траје опасност по здравље од новог коронавируса ове навике и понашање треба избјегавати.

Такође, избјегавање сваког непотребног кретања, друштвених и блиских контаката, као и избјегавање свих мјеста са масовним окупљањем људи на ограниченом простору је такође препорука, јер једино на тај начин и уз строго придржавање мјера и препорука надлежних здравствених институција можемо обезбиједити сигурније окружење за све грађане Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?