Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zasijedalo NKT za zarazne bolesti: apel građanima da shvate ozbiljnost situacije i opasnost koja se nadvila nad CG

Objavljeno: 21.03.2020. 03:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik NKT Milutin Simović, uvažavajući epidemiološku situaciju kao i informacije sektora bezbjednosti u vezi sa slučajevima kršenja rješenjâ o samoizolaciji, a imajući u vidu izvjesno dalje širenje virusa unutar naše zemlje analiziralo s posebnom pažnjom slučajeve kršenja samoizolacije.

Konstatujući još jednom da je Crna Gora zahvaljujući cjelovitom i pravovremenom sagledavanju opasnosti od širenja koronavirusa i preduzimanju niza adekvatnih mjera uspijevala najduže u Evropi da odloži pojavu zaraze, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da se naša zemlja od 17. marta nalazi u novoj, ozbiljnijoj, rizičnijoj i zahtjevnijoj fazi. Sada suočavanje sa koronavirusom iziskuje efikasnost svih državnih organa u sankcionisanju neodgovornosti i nepoštovanja propisanih mjera kao i najviši stepen svijesti i odgovornosti građana. Stoga je sa današnje sjednice upućen apel svakom građaninu da se striktno i bez izuzetka pridržava svih naredbi i mjera.

Dramatičnost situacije u nekim državama našeg najbližeg okruženja, u kojima se broj žrtava koronavirusa svakoga dana broji stotinama, a novozaraženih hiljadama, ukazuje da se Crna Gora kao zemlja male populacije suočava sa situacijom u kojoj bi nekontrolisano širenje virusa imalo nesagledive posljedice. Nacionalno koordinaciono tijelo stoga upozorava sve građane Crne Gore da sve što preduzimaju državni organi sa ciljem zaštite svih građana mora biti prihvaćeno sa najvišim stepenom odgovornosti od strane svakog pojedinca i svake ogranizacije. Jer ako samo jedna karika popusti, ako samo jedan prenosilac virusa usljed neodgovornosti, neozibiljnosti ili nediscipline proširi virus dovodi u opasnost cijelu zajednicu – svakog građanina, svaku porodicu, a državne organe u neminovnost uvođenja još radikalnijih mjera. U tom lancu procjena rizika, donošenja odluka i njihove realizacije svaka karika mora biti čvrsta jer je to u interesu svakog od nas.

Poštovanje rješenjâ o samoizolaciji, odluka o karantinu, naredbi o zabrani svih javnih okupljanja kao i maksimalno uzdržavanje od svih nepotrebnih društvenih kontakata – neophodno je kako bismo sačuvali zdravlje i živote građana.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zbog svega navedenog poziva sve građane da shvate ozbiljnost situacije i blizinu opasnosti koja se nadvila nad čitavim svijetom.

Na sjednici su posebno istaknuti obaveza i očekivanje od nadležnih institucija – Uprave policije, tužilaštva i sudstva da na bazi postignute saglasnosti najviših predstavnika ovih institucija sprovedu u djelo dogovor o rigoroznom kažnjavanju svakog pojedinca koji svojim ponašanjem dovodi u opasnost cijelu zajednicu.

Nacionalno koordinaciono tijelo pozdravlja visoki stepen društvene odgovornosti koji iskazuju brojni naši građani, privredna društva, javne ličnosti i naša dijaspora upućujući značajnu pomoć za suočavanje sa koronavirusom, ali takođe konstatuje i da iz partikularnih političkih i drugih interesa postoje pokušaji zloupotreba i manipulacija tobožnjom podrškom.

Pozivamo sve da razumijevajući ozbiljnost situacije imaju u vidu da najpreči interes i cilj svih nas mora biti zdravlje naših građana i razumijevanje da je za ostvarenje tog cilja važan i odgovoran svaki pojedinac.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?