Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједало НКТ за заразне болести: апел грађанима да схвате озбиљност ситуације и опасност која се надвила над ЦГ

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник НКТ Милутин Симовић, уважавајући епидемиолошку ситуацију као и информације сектора безбједности у вези са случајевима кршења рјешењâ о самоизолацији, а имајући у виду извјесно даље ширење вируса унутар наше земље анализирало с посебном пажњом случајеве кршења самоизолације.

Констатујући још једном да је Црна Гора захваљујући цјеловитом и правовременом сагледавању опасности од ширења коронавируса и предузимању низа адекватних мјера успијевала најдуже у Европи да одложи појаву заразе, Национално координационо тијело за заразне болести је констатовало да се наша земља од 17. марта налази у новој, озбиљнијој, ризичнијој и захтјевнијој фази. Сада суочавање са коронавирусом изискује ефикасност свих државних органа у санкционисању неодговорности и непоштовања прописаних мјера као и највиши степен свијести и одговорности грађана. Стога је са данашње сједнице упућен апел сваком грађанину да се стриктно и без изузетка придржава свих наредби и мјера.

Драматичност ситуације у неким државама нашег најближег окружења, у којима се број жртава коронавируса свакога дана броји стотинама, а новозаражених хиљадама, указује да се Црна Гора као земља мале популације суочава са ситуацијом у којој би неконтролисано ширење вируса имало несагледиве посљедице. Национално координационо тијело стога упозорава све грађане Црне Горе да све што предузимају државни органи са циљем заштите свих грађана мора бити прихваћено са највишим степеном одговорности од стране сваког појединца и сваке огранизације. Јер ако само једна карика попусти, ако само један преносилац вируса усљед неодговорности, неозибиљности или недисциплине прошири вирус доводи у опасност цијелу заједницу – сваког грађанина, сваку породицу, а државне органе у неминовност увођења још радикалнијих мјера. У том ланцу процјена ризика, доношења одлука и њихове реализације свака карика мора бити чврста јер је то у интересу сваког од нас.

Поштовање рјешењâ о самоизолацији, одлука о карантину, наредби о забрани свих јавних окупљања као и максимално уздржавање од свих непотребних друштвених контаката – неопходно је како бисмо сачували здравље и животе грађана.

Национално координационо тијело за заразне болести због свега наведеног позива све грађане да схвате озбиљност ситуације и близину опасности која се надвила над читавим свијетом.

На сједници су посебно истакнути обавеза и очекивање од надлежних институција – Управе полиције, тужилаштва и судства да на бази постигнуте сагласности највиших представника ових институција спроведу у дјело договор о ригорозном кажњавању сваког појединца који својим понашањем доводи у опасност цијелу заједницу.

Национално координационо тијело поздравља високи степен друштвене одговорности који исказују бројни наши грађани, привредна друштва, јавне личности и наша дијаспора упућујући значајну помоћ за суочавање са коронавирусом, али такође констатује и да из партикуларних политичких и других интереса постоје покушаји злоупотреба и манипулација тобожњом подршком.

Позивамо све да разумијевајући озбиљност ситуације имају у виду да најпречи интерес и циљ свих нас мора бити здравље наших грађана и разумијевање да је за остварење тог циља важан и одговоран сваки појединац.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?