Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zasijedalo NKT: Naredbe i preporuke se u najvećoj mjeri poštuju, usvojen Izvještaj o donacijama uplaćenim do danas

Objavljeno: 07.04.2020. 01:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i ocijenilo da su sve državne službe u proteklom periodu pravovremeno i kvalitetno preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog korona virusa, te da se dosadašnje mjere u veoma visokoj mjeri poštuju. Sa tog aspekta NKT je izrazilo zahvalnost građanima na razumijevanju ozbiljnosti situacije i odgovornom ponašanju i još jednom odlučno pozvalo sve nadležne institucije da u postupanju prema prekršiocima bez izuzetka strogo sankcionišu svako utvrđeno kršenje mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo je sa zabrinutošću konstatovalo da su uočeni slučajevi da pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju građanima kupovinu napitaka u prenosnoj ambalaži i okupljanje u širem prostoru objekata što predstavlja eklatantan primjer kršenja naredbe donijete 15. marta. Uz podsjećanje da takvi postupci predstavljaju rizik po zdravlje i živote građana NKT upozorava da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine za nepostupanje „po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti“, te da je za slučajeve kada usljed djela o kojem je riječ bude teško narušeno zdravlje nekog lica propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju smrti do dvanaest godina zatvora.

Takođe je uočeno da pojedini privredni subjekti, a prije svih kompanije koje izvode građevinske radove, prevoze zaposlene u uslovima koji isključuju obaveznu socijalnu distancu. Tim privrednim društvima se, uz razumijevanje napora da održe poslovanje u otežanim epidemiološkim okolnostima, sugeriše da upodobe prevoz zaposlenih i organizaciju rada naredbama i preporukama.

NKT je razmotrilo Izvještaj o donacijama uplaćenim od otvaranja računa, 19. marta do 6. aprila u 09:00 sati.

I ovom prilikom NKT je iskazalo zahvalnost građanima Crne Gore, domaćim privrednim subjektima, stranim investitorima i dijaspori na iskazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i solidarnosti.

Navedeno je da uplate u izvještajnom periodu iznose 6.738.838,93 eura i 56.000,00 američkih dolara, a odliv sa računa 978.406,59 eura. Konstatovano je da je struktura potrošnje svakog eura stavljena na uvid javnosti.

U skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore stanje na računu NKT sa svim prilivima i odlivima, biće ažurirano svakog ponedjeljka na web portalu Vlade i na specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me.

Nacionalno koordnaciono tijelo se upoznalo sa odlukom sva tri operatora mobilne telefonije da na inicijativu građana, a uz saglasnost Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, otvore poseban broj 15888 na koji se slanjem svake SMS poruke sa sadržajem „DONACIJA“ uplaćuje jedan euro na račun Crvenog krsta Crne Gore (CKCG). Na sjednici je iskazano očekivanje da će operateri i CKCG omogućiti potpuni uvid i u donacije upućene ovim putem.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?