Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједало НКТ: Наредбе и препоруке се у највећој мјери поштују, усвојен Извјештај о донацијама уплаћеним до данас

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, анализирало епидемиолошку ситуацију у Црној Гори и оцијенило да су све државне службе у протеклом периоду правовремено и квалитетно предузимале све планиране активности на заштити здравља и живота грађана од епидемије новог корона вируса, те да се досадашње мјере у веома високој мјери поштују. Са тог аспекта НКТ је изразило захвалност грађанима на разумијевању озбиљности ситуације и одговорном понашању и још једном одлучно позвало све надлежне институције да у поступању према прекршиоцима без изузетка строго санкционишу свако утврђено кршење мјера.

Национално координационо тијело је са забринутошћу констатовало да су уочени случајеви да поједини угоститељски објекти омогућавају грађанима куповину напитака у преносној амбалажи и окупљање у ширем простору објеката што представља еклатантан примјер кршења наредбе донијете 15. марта. Уз подсјећање да такви поступци представљају ризик по здравље и животе грађана НКТ упозорава да је Кривичним закоником Црне Горе прописана новчана казна или затвор до једне године за непоступање „по прописима, одлукама, наредбама или налозима којима се одређују мјере за сузбијање или спречавање опасне заразне болести“, те да је за случајеве када усљед дјела о којем је ријеч буде тешко нарушено здравље неког лица прописана казна затвора од једне до осам година, а у случају смрти до дванаест година затвора.

Такође је уочено да поједини привредни субјекти, а прије свих компаније које изводе грађевинске радове, превозе запослене у условима који искључују обавезну социјалну дистанцу. Тим привредним друштвима се, уз разумијевање напора да одрже пословање у отежаним епидемиолошким околностима, сугерише да уподобе превоз запослених и организацију рада наредбама и препорукама.

НКТ је размотрило Извјештај о донацијама уплаћеним од отварања рачуна, 19. марта до 6. априла у 09:00 сати.

И овом приликом НКТ је исказало захвалност грађанима Црне Горе, домаћим привредним субјектима, страним инвеститорима и дијаспори на исказаном високом степену друштвене одговорности и солидарности.

Наведено је да уплате у извјештајном периоду износе 6.738.838,93 еура и 56.000,00 америчких долара, а одлив са рачуна 978.406,59 еура. Констатовано је да је структура потрошње сваког еура стављена на увид јавности.

У складу са Одлуком Владе Црне Горе стање на рачуну НКТ са свим приливима и одливима, биће ажурирано сваког понедјељка на web порталу Владе и на специјализованом порталу www.цоронаинфоцг.ме.

Национално коорднационо тијело се упознало са одлуком сва три оператора мобилне телефоније да на иницијативу грађана, а уз сагласност Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност, отворе посебан број 15888 на који се слањем сваке СМС поруке са садржајем „ДОНАЦИЈА“ уплаћује један еуро на рачун Црвеног крста Црне Горе (ЦКЦГ). На сједници је исказано очекивање да ће оператери и ЦКЦГ омогућити потпуни увид и у донације упућене овим путем.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?