Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora pristupa mehanizmu EU za zajedničke nabavke ljekova i medicinskih sredstava

Objavljeno: 13.04.2020. 17:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, potpisao je danas, u ime Vlade Crne Gore, Sporazum o zajedničkim nabavkama ljekova, medicinskih sredstava i druge robe.

Primjenom ovog sporazuma Crna Gora će, zajedno sa državama članicama EU, Islandom i Lihtenštajnom, kao i Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom, postati dio mehanizma koji je EU kreirala s ciljem obezbjeđenja brže, efikasnije i racionalnije nabavke ljekova, medicinskih sredstava i druge robe ili usluga čija je svrha borba protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju.

Imajući u vidu da je globalno širenje epidemije virusa COVID-19 u značajnoj mjeri uticalo na uvećanje potražnje za medicinskim sredstvima i opremom i dovelo do usložnjavanja procesa njihove nabavke, EU je pokrenula mehanizam zajedničke nabavke koji će ojačati kupovnu moć ugovornih strana i osigurati pravedan pristup medicinskim sredstvima za ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju.

EU je opredijelila interventnu podršku u medicinskoj opremi vrijednu 3 miliona eura i 50 miliona eura dugoročne pomoći za saniranje posljedica pandemije, koji će biti usmjereni u sektore koji su najviše pogođeni krizom.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović istakao je da ovo vrijeme i ova kriza treba da pokažu i potvrde snagu, solidarnost i ideju ujedinjene Evrope i istinsku opredijeljenost da porodica evropskih naroda i država bude brojnija i snažnija sa novim članicama, i sa Crnom Gorom prvom budućom članicom EU.

„Odlučne i odgovorne mjere koje je Vlada Crne Gore, pravovremeno preduzela, posvećeni danonoćni rad svih nadležnih institucija, a posebno razumijevanje i disciplina građana, ojačani izuzetnom solidarnošću građana Crne Gore, preduzetnika, dijaspore, EU i međunarodnih prijatelja, već daju rezultate i pokazuju da smo dorasli izazovu globalnih razmjera“, poručio je potpredsjednik Simović.

On je, u ime Vlade, zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći siguran da će Ujedinjena Evropa odoljeti svim izazovima i biti još snažnija sa Crnom Gorom i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?