Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора приступа механизму ЕУ за заједничке набавке љекова и медицинских средстава

Потпредсједник Владе Милутин Симовић, потписао је данас, у име Владе Црне Горе, Споразум о заједничким набавкама љекова, медицинских средстава и друге робе.

Примјеном овог споразума Црна Гора ће, заједно са државама чланицама ЕУ, Исландом и Лихтенштајном, као и Албанијом, Босном и Херцеговином, Србијом, Косовом и Сјеверном Македонијом, постати дио механизма који је ЕУ креирала с циљем обезбјеђења брже, ефикасније и рационалније набавке љекова, медицинских средстава и друге робе или услуга чија је сврха борба против озбиљних прекограничних пријетњи здрављу.

Имајући у виду да је глобално ширење епидемије вируса ЦОВИД-19 у значајној мјери утицало на увећање потражње за медицинским средствима и опремом и довело до усложњавања процеса њихове набавке, ЕУ је покренула механизам заједничке набавке који ће ојачати куповну моћ уговорних страна и осигурати праведан приступ медицинским средствима за озбиљне прекограничне пријетње здрављу.

ЕУ је опредијелила интервентну подршку у медицинској опреми вриједну 3 милиона еура и 50 милиона еура дугорочне помоћи за санирање посљедица пандемије, који ће бити усмјерени у секторе који су највише погођени кризом.

Потпредсједник Владе Милутин Симовић истакао је да ово вријеме и ова криза треба да покажу и потврде снагу, солидарност и идеју уједињене Европе и истинску опредијељеност да породица европских народа и држава буде бројнија и снажнија са новим чланицама, и са Црном Гором првом будућом чланицом ЕУ.

„Одлучне и одговорне мјере које је Влада Црне Горе, правовремено предузела, посвећени даноноћни рад свих надлежних институција, а посебно разумијевање и дисциплина грађана, ојачани изузетном солидарношћу грађана Црне Горе, предузетника, дијаспоре, ЕУ и међународних пријатеља, већ дају резултате и показују да смо дорасли изазову глобалних размјера“, поручио је потпредсједник Симовић.

Он је, у име Владе, захвалио Европској унији на досадашњој помоћи сигуран да ће Уједињена Европа одољети свим изазовима и бити још снажнија са Црном Гором и осталим земљама Западног Балкана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?