Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT dao saglasnost na naredbe kojima se ublažavanju ranije mjere sprečavanja širenja novog koronavirusa

Objavljeno: 30.04.2020. 22:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene pojedinih naredbi i formulisanje obavezujućih uputstava kako bi se, shodno najavi, od ponedjeljka 4. maja omogućio:

- Rad prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija i dr.);
- Gradski taxi prevoz;
- Lokalni javni gradski prevoz u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze novim koronavirusom; i
- Odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Novim mjerama, koje stupaju na snagu objavljivanjem, a primjenjuju se od 4. maja propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. Takođe je propsano da je odgovornost poslodavca da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera, od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

Za pojedine djelatnosti propisane su posebne obaveze.

I Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace obavezni su:

1. Da obezbijede na ulasku/izlasku iz objekta potrošačima sredstva za dezinfekciju ruku koje preporučuje Institut za javno zdravlje Crne Gore.
2. Da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na 10 m² površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između potrošača, odnosno potrošača i zaposlenih.
3. Da obezbijede u većim objektima u kojima se obavlja trgovina na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi i sl.) kontrolu broja potrošača koji ulaze u objekat i izlaze iz njega kao i odvojenost zaposlenih na kasama od potrošača prozirnim pleksiglas pločama/panelima.
4. Da obezbijede da svi zaposleni, uključujući i prodavce na zelenim pijacama i potrošači, nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
5. Da obezbijede/označe rastojanje od najmanje 2 m između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i u sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu.
6. Da istaknu na ulazu u prodajni objekat na vidnom mjestu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu.

II Privredna društva i preduzetnici koji se bave zanatskom djelatnošću, servisiranjem i održavanjem opreme, alata, uređaja, motornih vozila, građevinskih i poljoprivrednih mašina, tehničkim pregledom vozila obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da na 10 m² površine objekta može da se nalazi samo jedan korisnik usluge, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga, odnosno korisnika i pružaoca usluga.
2. Korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
3. Nošenje zaštitne maske za zaposlene i korisnike usluga.

III Privredna društva i preduzetnici koji pružaju frizerske i kozmetičke usluge obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga, a ako to nije moguće da obezbijede pregradu između radnih stolica (od neupijajućeg materijala u visini od najniže 2 m).
2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
3. Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana na licu kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

IV Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge fitnes centara i teretana obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga.
2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
3. Zaposleni su u obavezi da nose zaštitnu masku, osim prilikom aktivnog treninga / vježbanja.
4. Korisnici usluga fitnes centara i teretana su u obavezi da prilikom promjene mjesta vježbanja i promjene sprave na kojoj vježbaju adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju površinu i spravu gdje su vježbali, uključujući i druge mjere, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlja Crne Gore.

V Priređivači igara na sreću u kladionicama i kockarnicama obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m².
2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
3. Da zaposleni i igrači u ovim objektima su u obavezi da nose zaštitne maske i poštuju mjeru fizičke distance od najmanje 2 m.
4. Igrač u objektu u kojem se priređuju igre na sreću mora koristiti svoju olovku.
5. igrači u objektu u kojem se priređuju igre na sreću u obavezi da poslije svakog korišćenja aparata za igre i igraćih pomagala adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju aparat, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlja Crne Gore.

Rad kazina je i dalje zabranjen.

VI Državni organi, organi državne uprave i lokalne uprave, banke, Pošta i druga pravna lica obavezni su:

1. Da u šalter salama organizuju rad sa građanima na način da u isto vrijeme u sali može da boravi samo jedno lice na 10 m² uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnika usluga.
2. Da postave paravan (od providnog neupijajućeg čvrstog materijala) između zaposlenog i korisnika usluge.
3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
4. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje.

VII Ustanove kulture (biblioteke, arhivi, muzeji i galerije) obavezne su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga.
2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.
3. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje.

VIII Stomatološke zdravstvene ustanove obavezne su:

1. Da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.
2. Da u isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između pacijenata.
3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulasku/izlasku iz ordinacije
4. Da svi zaposleni poštuju procedure rada i nose ličnu zaštitnu opremu, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje i Stomatološke komore Crne Gore.

IX Vlasnici vozila za prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa obavezni su da obavljaju prevoz samo uz primjenu mjera prevencije (nošenje zaštitnih maski, bez mogućnosti stajanja u vozilu), u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

Na snazi je obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, osim za organizovani prevoz zaposlenih. Ova zabrana ne odnosi se na javni gradski i lokalni prigradski autobuski i kombi prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa.

X Taksi prevoznici koji obavljaju auto-taksi prevoz unutar teritorije jedinice lokalne samouprave (gradski taksi prevoz) obavezni su:

1. Da prevoz lica vrše na način da u vozilu budu najviše dva lica koja su smještena na zadnjem sjedištu vozila i da ta lica i vozač nose zaštitne maske.
2. Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici (kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta) sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XI Pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge iznajmljivanja vozila (rent-a-car) obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u objektu u kojem se vrši iznajmljivanje vozila na 10 m² površine objekta može da se nalazi samo jedno lice.
2. Zaposleni i korisnici usluga obavezno nose zaštitne maske unutar objekta za iznajmljivanje vozila.
3. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta
4. Da dezinfekuju unutrašnjost vozila za iznajmljivanje sredstvima za dezinfekciju prije ulaska korisnika usluga u vozilo, kao i nakon vraćanja vozila od strana korisnika usluge, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XII Pravna lica koja osposobljavaju kandidate za vozače (auto škole) obavezni su:

1. Da rad organizuju na način da u prostorijama za teorijsku nastavu i polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita na 4 m² površine prostorije može da se nalazi samo jedno lice.
2. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz ovih prostorija.
3. Zaposleni i korisnici usluga obavezni su da nose zaštitne maske, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m.
4. Auto škole u obavezi su da prije i nakon korišćenja vozila za praktičnu obuku kandidata i polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita dezinfikuju unutrašnjost vozila sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

XIII Poljoprivredni proizvođači i lica koja imaju kuće/vikendice sa zemljištem u drugim opštinama  mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće/vikendice:

1. Uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa Internet sajta Instituta za javno zdravlje i popuniti. (Podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biće predmet kontrole.)
2. Uz obavezno izbjegavanje kontakta sa drugim licima (osim članova porodičnog domaćinstva).
3. Uz obezbjeđivanje fizičke distance od najmanje 2 m prilikom obavljanja poslova na poljoprivrednom gazdinstvu.

XIV Lica koja posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, odnosno dozvolu za plovilo mogu da se prevezu do mjesta u kojem treba da obave ribolov, odnosno u kojem posjeduju dozvolu za plovilo.

1. Lica koja imaju ove dozvole obavezna su da ih nose sa sobom.

XV Zaposleni u javnom sektoru obavezni su da tokom rada u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske.

XVI Od zabrane kretanja i zadržavanja na javnim površinama više od jednog lica izuzimaju se članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva uz obavezu držanja fizičke distance od najmanje 2 m u odnosu na druga lica.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju, preporučio svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže rad zaposlenih od kuće budući da epidemiološka situacija još uvijek ne nalaže povratak svih zaposlenih na radna mjesta.

Državnim organima u kojima postoji obaveza rada preporučuje se da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina.

Analizirajući pitanje dolaska u Crnu Goru naših građana iz inostranstva NKT je izrazilo opredjeljenje da i dalje bude omogućen organizovani povratak naših građana. Upućen je poziv da niko ne započinje individualna putovanja bez koordinacije sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budući da bez koordinacije prelazak granice, odnosno ulazak u Crnu Goru nije moguć.

Usvojen je četvrti Izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je od otvaranja žiro računa NKT 19. marta do 29. aprila uplaćeno iz zemlje i inostranstva gotovo osam miliona eura (7.851.494,20 eura i 75.971,72 američkih dolara).

U izvještajnom periodu ukupni odliv iznosi 1.757.173,33 eura. (Specifikacija troškova po sedmicama je priložena / može se preuzeti ovdje).

Stanje na računu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti na dan 29. aprila je 6.094.320,87 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Nacionalno koordinaciono tijelo se upoznalo sa stavovima i sugestijama koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore dao Ministarstvu prosvjete u vezi sa predloženim nastavkom obrazovnih aktivnosti – testiranjem pred upis u školu i polaganjem eksterne mature i maturskog ispita.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?