Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ дао сагласност на наредбе којима се ублажавању раније мјере спречавања ширења новог коронавируса

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је, на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, дало сагласност на измјене појединих наредби и формулисање обавезујућих упутстава како би се, сходно најави, од понедјељка 4. маја омогућио:

- Рад продавница (текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи, сервиса, фризерских и козметичких салона, теретана и фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто-школа, рент-а-цар услуга, музеја и галерија и др.);
- Градски таxи превоз;
- Локални јавни градски превоз у јединицама локалне самоуправе у којима Институт за јавно здравље није регистровао случајеве заразе новим коронавирусом; и
- Одлазак грађана у куће/викендице и на породична пољопривредна газдинства у другим јединицама локалне самоуправе.

Новим мјерама, које ступају на снагу објављивањем, а примјењују се од 4. маја прописано је да је послодавац обавезан да за запослене, током рада у објектима, просторијама и возилима, обезбиједи коришћење заштитне маске и средства за дезинфекцију. Такође је пропсано да је одговорност послодавца да обезбиједи досљедно поштовање мјера, од стране потрошача, корисника услуга и посјетилаца.

За поједине дјелатности прописане су посебне обавезе.

И Привредна друштва и предузетници који се баве трговином на мало, укључујући и зелене пијаце обавезни су:

1. Да обезбиједе на уласку/изласку из објекта потрошачима средства за дезинфекцију руку које препоручује Институт за јавно здравље Црне Горе.
2. Да ограниче број потрошача који се истовремено могу налазити у објекту, тако да на 10 м² површине продајног објекта може да се налази само један потрошач, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између потрошача, односно потрошача и запослених.
3. Да обезбиједе у већим објектима у којима се обавља трговина на мало (маркети, супермаркети, хипермаркети и сл.) контролу броја потрошача који улазе у објекат и излазе из њега као и одвојеност запослених на касама од потрошача прозирним плексиглас плочама/панелима.
4. Да обезбиједе да сви запослени, укључујући и продавце на зеленим пијацама и потрошачи, носе заштитне маске, у складу са упутствима Института за јавно здравље Црне Горе.
5. Да обезбиједе/означе растојање од најмање 2 м између лица која се налазе испред продајних објеката, на касама и у секторима у којима се роба услужује од стране запослених лица у продајном објекту.
6. Да истакну на улазу у продајни објекат на видном мјесту обавјештење о прописаним привременим мјерама превенције и сузбијања новог коронавируса са упутствима за њихову примјену.

ИИ Привредна друштва и предузетници који се баве занатском дјелатношћу, сервисирањем и одржавањем опреме, алата, уређаја, моторних возила, грађевинских и пољопривредних машина, техничким прегледом возила обавезни су:

1. Да рад организују на начин да на 10 м² површине објекта може да се налази само један корисник услуге, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга, односно корисника и пружаоца услуга.
2. Коришћење средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
3. Ношење заштитне маске за запослене и кориснике услуга.

ИИИ Привредна друштва и предузетници који пружају фризерске и козметичке услуге обавезни су:

1. Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м² или изузетно два лица уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга, а ако то није могуће да обезбиједе преграду између радних столица (од неупијајућег материјала у висини од најниже 2 м).
2. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
3. Запослени и корисници услуга су у обавези да носе заштитну маску, а у случају да се кориснику пружа услуга бријања или козметичког третмана на лицу када корисник не носи маску, запослени је дужан да осим заштитне маске носи и визир или наочаре, у складу са упутством Института за јавно здравље Црне Горе.

ИВ Привредна друштва и предузетници који пружају услуге фитнес центара и теретана обавезни су:

1. Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м² или изузетно два лица уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга.
2. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
3. Запослени су у обавези да носе заштитну маску, осим приликом активног тренинга / вјежбања.
4. Корисници услуга фитнес центара и теретана су у обавези да приликом промјене мјеста вјежбања и промјене справе на којој вјежбају адекватним дезинфекционим средством дезинфикују површину и справу гдје су вјежбали, укључујући и друге мјере, у складу са упутством Института за јавно здравља Црне Горе.

В Приређивачи игара на срећу у кладионицама и коцкарницама обавезни су:

1. Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м².
2. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
3. Да запослени и играчи у овим објектима су у обавези да носе заштитне маске и поштују мјеру физичке дистанце од најмање 2 м.
4. Играч у објекту у којем се приређују игре на срећу мора користити своју оловку.
5. играчи у објекту у којем се приређују игре на срећу у обавези да послије сваког коришћења апарата за игре и играћих помагала адекватним дезинфекционим средством дезинфикују апарат, у складу са упутством Института за јавно здравља Црне Горе.

Рад казина је и даље забрањен.

ВИ Државни органи, органи државне управе и локалне управе, банке, Пошта и друга правна лица обавезни су:

1. Да у шалтер салама организују рад са грађанима на начин да у исто вријеме у сали може да борави само једно лице на 10 м² уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између корисника услуга.
2. Да поставе параван (од провидног неупијајућег чврстог материјала) између запосленог и корисника услуге.
3. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
4. Да запослени и корисници услуга носе заштитне маске, у складу са упутством Института за јавно здравље.

ВИИ Установе културе (библиотеке, архиви, музеји и галерије) обавезне су:

1. Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м², уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга.
2. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.
3. Да запослени и корисници услуга носе заштитне маске, у складу са упутством Института за јавно здравље.

ВИИИ Стоматолошке здравствене установе обавезне су:

1. Да рад организују на начин да обезбиједе систем обавезног заказивања пацијената.
2. Да у исто вријеме у чекаоници може да борави само један пацијент на 10 м², уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између пацијената.
3. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку пацијената на уласку/изласку из ординације
4. Да сви запослени поштују процедуре рада и носе личну заштитну опрему, у складу са препорукама Института за јавно здравље и Стоматолошке коморе Црне Горе.

ИX Власници возила за превоз путника у јединицама локалне самоуправе у којима нема локалне трансмисије новог коронавируса обавезни су да обављају превоз само уз примјену мјера превенције (ношење заштитних маски, без могућности стајања у возилу), у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

На снази је обустава јавног превоза путника у међуградском, приградском и градском аутобуском и комби превозу, осим за организовани превоз запослених. Ова забрана не односи се на јавни градски и локални приградски аутобуски и комби превоз путника у јединицама локалне самоуправе у којима нема локалне трансмисије новог коронавируса.

X Такси превозници који обављају ауто-такси превоз унутар територије јединице локалне самоуправе (градски такси превоз) обавезни су:

1. Да превоз лица врше на начин да у возилу буду највише два лица која су смјештена на задњем сједишту возила и да та лица и возач носе заштитне маске.
2. Возач има обавезу да након завршене вожње дезинфикује површине које најчешће додирују путници (кваке и унутрашњи дјелови врата и сједишта) средствима за дезинфекцију, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

XИ Правна лица и предузетници који пружају услуге изнајмљивања возила (рент-а-цар) обавезни су:

1. Да рад организују на начин да у објекту у којем се врши изнајмљивање возила на 10 м² површине објекта може да се налази само једно лице.
2. Запослени и корисници услуга обавезно носе заштитне маске унутар објекта за изнајмљивање возила.
3. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта
4. Да дезинфекују унутрашњост возила за изнајмљивање средствима за дезинфекцију прије уласка корисника услуга у возило, као и након враћања возила од страна корисника услуге, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

XИИ Правна лица која оспособљавају кандидате за возаче (ауто школе) обавезни су:

1. Да рад организују на начин да у просторијама за теоријску наставу и полагање теоријског дијела возачког испита на 4 м² површине просторије може да се налази само једно лице.
2. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из ових просторија.
3. Запослени и корисници услуга обавезни су да носе заштитне маске, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м.
4. Ауто школе у обавези су да прије и након коришћења возила за практичну обуку кандидата и полагање практичног дијела возачког испита дезинфикују унутрашњост возила средствима за дезинфекцију, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

XИИИ Пољопривредни произвођачи и лица која имају куће/викендице са земљиштем у другим општинама  могу да се превезу до свог пољопривредног газдинства односно куће/викендице:

1. Уз одговарајућу потврду коју треба преузети са Интернет сајта Института за јавно здравље и попунити. (Подаци попуњени у потврди и стварни боравак на наведеној адреси биће предмет контроле.)
2. Уз обавезно избјегавање контакта са другим лицима (осим чланова породичног домаћинства).
3. Уз обезбјеђивање физичке дистанце од најмање 2 м приликом обављања послова на пољопривредном газдинству.

XИВ Лица која посједују дозволу за спортско-рекреативни и привредни риболов, односно дозволу за пловило могу да се превезу до мјеста у којем треба да обаве риболов, односно у којем посједују дозволу за пловило.

1. Лица која имају ове дозволе обавезна су да их носе са собом.

Запослени у јавном сектору обавезни су да током рада у затвореном простору носе заштитне маске.

XВИ Од забране кретања и задржавања на јавним површинама више од једног лица изузимају се чланови заједничког породичног домаћинства уз обавезу држања физичке дистанце од најмање 2 м у односу на друга лица.

НКТ је, разматрајући епидемиолошку ситуацију, препоручио свим послодавцима, укључујући и администрацију, да кад год је то могуће задрже рад запослених од куће будући да епидемиолошка ситуација још увијек не налаже повратак свих запослених на радна мјеста.

Државним органима у којима постоји обавеза рада препоручује се да омогуће смјенски рад свим родитељима дјеце млађе од 11 година.

Анализирајући питање доласка у Црну Гору наших грађана из иностранства НКТ је изразило опредјељење да и даље буде омогућен организовани повратак наших грађана. Упућен је позив да нико не започиње индивидуална путовања без координације са нашим дипломатско-конзуларним представништвима будући да без координације прелазак границе, односно улазак у Црну Гору није могућ.

Усвојен је четврти Извјештај Оперативног тима за управљање донацијама у којем је наведено да је од отварања жиро рачуна НКТ 19. марта до 29. априла уплаћено из земље и иностранства готово осам милиона еура (7.851.494,20 еура и 75.971,72 америчких долара).

У извјештајном периоду укупни одлив износи 1.757.173,33 еура. (Спецификација трошкова по седмицама је приложена / може се преузети овдје).

Стање на рачуну Националног координационог тијела за заразне болести на дан 29. априла је 6.094.320,87 еура и 75.971,72 америчких долара.

Национално координационо тијело се упознало са ставовима и сугестијама које је Институт за јавно здравље Црне Горе дао Министарству просвјете у вези са предложеним наставком образовних активности – тестирањем пред упис у школу и полагањем екстерне матуре и матурског испита.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?