Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici

Objavljeno: 11.06.2020. 21:20 Autor: MEK
„Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici. Zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomije nakon održane javne rasprave u komunikaciji sa energetskim subjektima i sa ostalim zainteresovanim stranama“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je kazala da je prethodnom periodu uočeno da je naročito potrebno unaprijediti zakonska rješenja koja se odnose na optimizaciju, postupak priključenja objekta korisnika na prenosni ili distributivni sistem električne energije, proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe kao i trgovinu električnom energijom na organizovanom tržištu“

„Kada govorimo o priključenju na mrežu željeli smo da ovaj proces pojednostavimo i pojeftinimo. Što se tiče priključenja objekta korisnika na prenosni ili distributivni sistem električne energije skraćen je broj koraka za korisnika sa 7 na 3.Procedura je prilično jednostavna i podrazumijeva podnošenje zahtjeva i obavezu operatora da u roku od 15 dana, od podošenja zahtjeva, ponudi korisniku ugovor o izgradnji priključka.; pravo korisnika da ako nije zadovoljan ponuđenom dinamikom i uslovima izgradnje može o svom trošku da izvede radove uz obavezu opreatora da otkupi tako izgrađenu infrastrukturu; obavezu operatora da priključi korisnika na mrežu u roku od 15 dana po ispunjavanju uslova iz ugovora; rješavanje svih pratećih obaveza u direktnoj komunikaciji operator – snabdjevačʺ, naglasila je ona.

Ministarka je navela da su se Izmjenama i dopunama Zakona o energetici postavile se osnove da svi potrošači mogu da na komercijalno i vrlo isplativ način investiraju u instalacije za proizvodnju električne energije za svoje potrebe. Sada svako domaćinstvo može za sopstvene potrebe i na sopstvenom krovu postaviti fotonaponski sistem koji će služiti za njihove potrebe a viškove da vraćaju u mrežu.

ʺMinistarstvo ekonomije je u budžetu za ovu godinu predvidjelo subvencije za kreditiranje ovih projekata, pa će svim građanima koji to žele biti omogućeno da kroz beskamatne kredite kod komercijalnih banaka obezbijede sebi potrebne količine energije iz sopstvenog izvoraʺ, poručila je Sekulić.

Ministarka je podsjetila da je u periodu od 2016 – 2020. Godine je formirana Berza električne energije u Crnoj Gori i došlo je do potrebe da se neke stvari administrativno propišu. Bilo je sugestija za dodatna unapredjenja Zakona ali to zahtijeva malo više vremana i naredni period ćemo posvetiti ovog zakona.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?