Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици

Објављено: 11.06.2020. 21:20 Аутор: МЕК
„Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о енергетици. Закон је припремило Министарство економије након одржане јавне расправе у комуникацији са енергетским субјектима и са осталим заинтересованим странама“, казала је министарка Секулић.

Она је казала да је претходном периоду уочено да је нарочито потребно унаприједити законска рјешења која се односе на оптимизацију, поступак прикључења објекта корисника на преносни или дистрибутивни систем електричне енергије, производњу електричне енергије за сопствене потребе као и трговину електричном енергијом на организованом тржишту“

„Када говоримо о прикључењу на мрежу жељели смо да овај процес поједноставимо и појефтинимо. Што се тиче прикључења објекта корисника на преносни или дистрибутивни систем електричне енергије скраћен је број корака за корисника са 7 на 3.Процедура је прилично једноставна и подразумијева подношење захтјева и обавезу оператора да у року од 15 дана, од подошења захтјева, понуди кориснику уговор о изградњи прикључка.; право корисника да ако није задовољан понуђеном динамиком и условима изградње може о свом трошку да изведе радове уз обавезу опреатора да откупи тако изграђену инфраструктуру; обавезу оператора да прикључи корисника на мрежу у року од 15 дана по испуњавању услова из уговора; рјешавање свих пратећих обавеза у директној комуникацији оператор – снабдјевачʺ, нагласила је она.

Министарка је навела да су се Измјенама и допунама Закона о енергетици поставиле се основе да сви потрошачи могу да на комерцијално и врло исплатив начин инвестирају у инсталације за производњу електричне енергије за своје потребе. Сада свако домаћинство може за сопствене потребе и на сопственом крову поставити фотонапонски систем који ће служити за њихове потребе а вишкове да враћају у мрежу.

ʺМинистарство економије је у буџету за ову годину предвидјело субвенције за кредитирање ових пројеката, па ће свим грађанима који то желе бити омогућено да кроз бескаматне кредите код комерцијалних банака обезбиједе себи потребне количине енергије из сопственог извораʺ, поручила је Секулић.

Министарка је подсјетила да је у периоду од 2016 – 2020. Године је формирана Берза електричне енергије у Црној Гори и дошло је до потребе да се неке ствари административно пропишу. Било је сугестија за додатна унапредјења Закона али то захтијева мало више времана и наредни период ћемо посветити овог закона.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?