Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković: Sjutra ću prezentirati Vladi rezultate razgovora o inicijativi Savez za Evropu, zajedništva u CG može biti samo na temeljima antifašizma

Objavljeno: 24.06.2020. 21:22 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković je saopštio na Premijerskom satu da će već sjutra na sjednici Vlade prezentirati rezultate razgovora u okviru njegove inicijative Savez za Evropu i da će predložiti akcioni plan učesnicima dijaloga za dalji rad na važnim pitanjima koja su pokrenuta, kojima će se baviti ova i vjerovatno sljedeća Vlada i da zajedništva u Crnoj Gori ne može biti osim na temeljima antifašizma.

„Inicijativu koju smo nazvali Savez za Evropu pokrenuo sam početkom februara, kada sam sve relevantne političke i društvene činioce pozvao na dijalog o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive. U periodu od 19. februara do 11. marta, gotovo svakodnevno, imao sam ozbiljne i detaljne razgovore sa predstavnicima nevladinog sektora, medija šta god mislili o njima i društvenih organizacija koje su bile voljne da se uključe u ovaj dijalog, o čemu je javnost u potpunosti informisana. Dijalog je morao biti prekinut zbog pandemije korona virusa i nastavljen je čim su se stvorile zdravstvene pretpostavke, dakle krajem maja, razgovorima sa predstavnicima političkih partija u ovom Parlamentu. Kao što sam više puta istakao, svi ti razgovori odisali su otvorenošću, često i kritičkim tonovima i ako kažete da je to farsa. Vjerujte da ni meni nije uvijek bilo baš prijatno da se suočim sa pojedinim ocjenama mojih sagovornika, ali to i jeste bila svrha inicijative – da bez dlake na jeziku govorimo o našoj stvarnosti, kako bi zajedničkom pameću i zajedničkim snagama ubrzali naš put ka Evropskoj uniji“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Miodraga Lekića iz Kluba poslanika SNP-DEMOS.

Premijer Duško Marković je rekao zahvalan svima onima koji su se odazvali njegovom pozivu i rekao da se zalaže za zajedništvo u Crnoj Gori, ali da ono mora biti na temeljima antifašizma i poštovanja institucija Crne Gore.

„Moram i ja vas nešto upitati poslaniče Lekiću: na koju vrstu zajedništva vi mislite? Da li je to zajedništvo na antifašističkom temelju Crne Gore? Ili vi taj dio zajedništva vidite kao reviziju naše antifašističke borbe, kao izjednačavanje oslobodilačke borbe i kolaboracije sa okupatorima? Da li vi to zajedništvo vidite kao prekrajanje naše istorije, i to onih najsvjetlijih stranica? Nema zajedništva na toj temi. Da li vi, poslaniče Lekiću, to zajedništvo vidite na pristajanju na negiranje crnogorskog identiteta, na našem prihvatanju osporavanja crnogorske državnosti, na tezama da smo svi mi ovdje Srbi, a da su Crnogorci izmišljena nacija? Da li je to Vaša linija zajedništva? Da li je Crna Gora kao srpsko-ruska prćija, a ne kao članica NATO i EU, to Vaše zajedništvo čiji mi izostanak spočitavate? Da li porušen multinacionalni i multivjerski sklad u našoj zemlji Vi to doživljavate kao put u zajedništvo? Imali ste priliku da ga branite ovdje u ovom Parlamentu prethodnih dana ali vas nigdje nije bilo, pa i na razuman govor i obraćanje potpredsjednika Skupštine prije par minuta imali ste upadicu u tom smislu.Dakle, nema zajedništva ni na ovoj temi. Niti će ga ikada biti poslaniče Lekiću. Da li je vaša tačka zajedništva besprizorno nepoštovanje institucija države Crne Gore? Nepoštovanje zakona koje je donio ovaj Parlament u bilo kojoj atmosferi? Nepoštovanje zdravstvenih preporuka struke i nauke, i drastično ugrožavanje života naših građana o čemu svjedočimo ovih dana? Da li je naše pristajanje na takvo ponašanje mjera Vašeg zajedništva poslaniče Lekiću? Kada se oko ovih krucijalnih tema shvatimo i dogovorimo, onda možemo govoriti o zajedništvu u Crnoj Gori. Ne guramo, dakle, mi građane u sukobe, poslaniče Lekiću, mi ih GURAMO, ako tako mogu reći, i u sigurniju i stabilniju budućnost, koju neće opterećivati naši istorijski raskoli. Ali, ne zavisi sve samo od nas kao što znate, uvijek postoji i druga strana“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmP33cJm

VIDEO: https://youtu.be/O7bhAJwDGK4

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?