Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Сјутра ћу презентирати Влади резултате разговора о иницијативи Савез за Европу, заједништва у ЦГ може бити само на темељима антифашизма

Предсједник Владе Душко Марковић је саопштио на Премијерском сату да ће већ сјутра на сједници Владе презентирати резултате разговора у оквиру његове иницијативе Савез за Европу и да ће предложити акциони план учесницима дијалога за даљи рад на важним питањима која су покренута, којима ће се бавити ова и вјероватно сљедећа Влада и да заједништва у Црној Гори не може бити осим на темељима антифашизма.

„Иницијативу коју смо назвали Савез за Европу покренуо сам почетком фебруара, када сам све релевантне политичке и друштвене чиниоце позвао на дијалог о свим питањима која ће помоћи да се превазиђу подјеле и изнађе заједнички именитељ у интересу грађана и наше европске перспективе. У периоду од 19. фебруара до 11. марта, готово свакодневно, имао сам озбиљне и детаљне разговоре са представницима невладиног сектора, медија шта год мислили о њима и друштвених организација које су биле вољне да се укључе у овај дијалог, о чему је јавност у потпуности информисана. Дијалог је морао бити прекинут због пандемије корона вируса и настављен је чим су се створиле здравствене претпоставке, дакле крајем маја, разговорима са представницима политичких партија у овом Парламенту. Као што сам више пута истакао, сви ти разговори одисали су отвореношћу, често и критичким тоновима и ако кажете да је то фарса. Вјерујте да ни мени није увијек било баш пријатно да се суочим са појединим оцјенама мојих саговорника, али то и јесте била сврха иницијативе – да без длаке на језику говоримо о нашој стварности, како би заједничком памећу и заједничким снагама убрзали наш пут ка Европској унији“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питање Миодрага Лекића из Клуба посланика СНП-ДЕМОС.

Премијер Душко Марковић је рекао захвалан свима онима који су се одазвали његовом позиву и рекао да се залаже за заједништво у Црној Гори, али да оно мора бити на темељима антифашизма и поштовања институција Црне Горе.

„Морам и ја вас нешто упитати посланиче Лекићу: на коју врсту заједништва ви мислите? Да ли је то заједништво на антифашистичком темељу Црне Горе? Или ви тај дио заједништва видите као ревизију наше антифашистичке борбе, као изједначавање ослободилачке борбе и колаборације са окупаторима? Да ли ви то заједништво видите као прекрајање наше историје, и то оних најсвјетлијих страница? Нема заједништва на тој теми. Да ли ви, посланиче Лекићу, то заједништво видите на пристајању на негирање црногорског идентитета, на нашем прихватању оспоравања црногорске државности, на тезама да смо сви ми овдје Срби, а да су Црногорци измишљена нација? Да ли је то Ваша линија заједништва? Да ли је Црна Гора као српско-руска прћија, а не као чланица НАТО и ЕУ, то Ваше заједништво чији ми изостанак спочитавате? Да ли порушен мултинационални и мултивјерски склад у нашој земљи Ви то доживљавате као пут у заједништво? Имали сте прилику да га браните овдје у овом Парламенту претходних дана али вас нигдје није било, па и на разуман говор и обраћање потпредсједника Скупштине прије пар минута имали сте упадицу у том смислу.Дакле, нема заједништва ни на овој теми. Нити ће га икада бити посланиче Лекићу. Да ли је ваша тачка заједништва беспризорно непоштовање институција државе Црне Горе? Непоштовање закона које је донио овај Парламент у било којој атмосфери? Непоштовање здравствених препорука струке и науке, и драстично угрожавање живота наших грађана о чему свједочимо ових дана? Да ли је наше пристајање на такво понашање мјера Вашег заједништва посланиче Лекићу? Када се око ових круцијалних тема схватимо и договоримо, онда можемо говорити о заједништву у Црној Гори. Не гурамо, дакле, ми грађане у сукобе, посланиче Лекићу, ми их ГУРАМО, ако тако могу рећи, и у сигурнију и стабилнију будућност, коју неће оптерећивати наши историјски расколи. Али, не зависи све само од нас као што знате, увијек постоји и друга страна“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмП33цЈм

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/О7бхАЈwДГК4

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?