Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Nova sredstva za nove razvojne iskorake Nikšića

Nova sredstva za nove razvojne iskorake Nikšića
Datum objave 02.08.2020 12:00 | Autor MPRR | Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama koji je usvojen u četvrtak propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti dodatne godišnje prihode od oko 2 miliona eura.

Izmjene Zakona propisuju znatno pravedniju rapodjelu naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija, kazao je potpredsjenik Vlade Milutin Simović, obrazlažući predlog Zakona.

"Da bi se izvršila pravilna raspodjela naknada kao i valorizacija prostora ocjena je da je neophodno uvesti i obavezu plaćanja naknada po osnovu površine potopljenog korisnog zemljišta koje bi u slučaju da nije potopljeno moglo da se koristi u svrhe razvoja poljoprivrede, gradske i druge infrastrukture. Možemo konstatovati da će primjena Zakona o finansiranju upravljanja vodama omogućiti mnogo pravičniju raspodjelu sredstava za korišćenje akumulacija, a što će konačnom biti značajan benefit za jedinice lokalne samouprave pa i za Državu.", istakao je Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko 2 miliona eura.

"Ovaj zakon znači ispravljanje istorijske nepravde prema opštini Nikšić. Opština Nikšić kao opština koja ima najveće svoje površine koji je podarila Elektroprivredi Crne Gore za akumulacije na bazi kojih Elektroprivreda proizvodi energiju, prodaje tu energiju red je da opština na bazi te plavljene površine dobije redovnu godišnju finansijsku naknadu. Finansijska naknada za budžet opštine na godišnjem nivou biće oko dva miliona eura", naglasio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Tokom rasprave u Skupštini Crne Gore potpredsjednik Simović je izrazio uvjerenje da će ovo uvećanje prihoda Opštine omogućiti dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se nastavio pozitivan trend razvoja Nikšića.

"Dva miliona eura Veselin Grbović i njegovi saradnici znaće itekako dobro da utroše za dobro svih građana Nikšića, za dalji razvoj infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta, za poboljšanje svih onih funkcija koje su od interesa za građane Nikšića, što je posebna vrijednost ovoga Zakona. Lokalni budžet dobiće potrebna sredstva koja će ubrzati inače dobar razvojni zamah koji se već uveliko vidi u Nikšiću i građani Nikšića to već dobro prepoznaju i građani Nikšića to dobro cijene", zaključio je Simović.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja