Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нова средства за нове развојне искораке Никшића

Објављено: 02.08.2020. 18:00 Аутор: МПРР
Новим одредбама Закона о финансирању управљања водама који је усвојен у четвртак прописана је знатно праведнија расподјела накнада општинама на име коришћења акумулација. Општина Никшић ће по овом основу остварити додатне годишње приходе од око 2 милиона еура.

Измјене Закона прописују знатно праведнију раподјелу накнада општинама на име коришћења акумулација, казао је потпредсјеник Владе Милутин Симовић, образлажући предлог Закона.

"Да би се извршила правилна расподјела накнада као и валоризација простора оцјена је да је неопходно увести и обавезу плаћања накнада по основу површине потопљеног корисног земљишта које би у случају да није потопљено могло да се користи у сврхе развоја пољопривреде, градске и друге инфраструктуре. Можемо констатовати да ће примјена Закона о финансирању управљања водама омогућити много правичнију расподјелу средстава за коришћење акумулација, а што ће коначном бити значајан бенефит за јединице локалне самоуправе па и за Државу.", истакао је Симовић.

Закон прописује да Електропривреда Црне Горе на име накнада, као корисник акумулација, годишње Општини Никшић уплаћује око 2 милиона еура.

"Овај закон значи исправљање историјске неправде према општини Никшић. Општина Никшић као општина која има највеће своје површине који је подарила Електропривреди Црне Горе за акумулације на бази којих Електропривреда производи енергију, продаје ту енергију ред је да општина на бази те плављене површине добије редовну годишњу финансијску накнаду. Финансијска накнада за буџет општине на годишњем нивоу биће око два милиона еура", нагласио је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Током расправе у Скупштини Црне Горе потпредсједник Симовић је изразио увјерење да ће ово увећање прихода Општине омогућити додатна улагања у локалну инфраструктуру, како би се наставио позитиван тренд развоја Никшића.

"Два милиона еура Веселин Грбовић и његови сарадници знаће итекако добро да утроше за добро свих грађана Никшића, за даљи развој инфраструктуре и отварање нових радних мјеста, за побољшање свих оних функција које су од интереса за грађане Никшића, што је посебна вриједност овога Закона. Локални буџет добиће потребна средства која ће убрзати иначе добар развојни замах који се већ увелико види у Никшићу и грађани Никшића то већ добро препознају и грађани Никшића то добро цијене", закључио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?