Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović: Institut za biologiju mora – dragocjena veza sa ekologijom i ekonomijom

Objavljeno: 20.08.2020. 22:54 Autor: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
U okviru radne posjete Kotoru potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem obišao je Institut za biologiju mora.

U proteklim godinama Ministarstvo poljoprivrede je investiralo značajna sredstva u razvoj infrastrukture, opreme, podmlađivanja naučnog kadra i podizanje opštih uslova za naučno istraživački rad. Rekonstruisana je zgrada, opremljene najsavremenije laboratorije koje imaju međunarodne sertifikate i nabavljen istraživački brod. U završnoj fazi je i izgradnja prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori, vrijednog 1,2 miliona eura, koji je finansiran u partnerstvu vlada Norveške i Crne Gore. 

„To će biti nova naučno istraživačka i edukativna baza crnogorskog obrazovnog sistema. Naša zajednička želja je da kroz ovu jedinicu instituta besplatno prođu svi đaci i studenti u Crnoj Gori. Izgradnjom akvarijuma Institut će postati i nezaobilazna turistička adresa“, ocijenio je Simović. 

Takođe, u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede realizuje se i veoma značajan kapitalni projekat Food4Health koji će, zasnovan na naučnoj osnovi, proizvoditi mlađ kamenice u vrlo kontrolisanim uslovima, a kasnije dijeliti besplatno uzgajivačima kako bi podigli proizvodnju ove značajne vrste i očuvali prirodne resurse u Boki. „Uz malu plavu ribu vjerujemo da i školjke mogu biti prepoznate kao brendirani proizvod visokog kvaliteta i predstavljati izuzetno atraktivnu turističku, odnosno gastronomsku ponudu Crne Gore sa proizvodom koji će nositi naziv delikatese Boke Kotorske. 

JP Morsko dobro podržalo je realizaciju uređenja dvorišta i akvarijumskog prostora. 

Doprinos očuvanju vrijednosti Crne Gore

“Institut za biologiju mora je najbolji mogući primjer veze sa potrebama naše ekologije i naše ekonomije i na tome vam posebno čestitam. Vašim posvećenim radom doprinosite očuvanju vrijednosti Crne Gore”, kazao je potpredsjednik Simović. 

„Institut ima veliki značaj i za Kotor i za cijelu Crnu Goru i zato je posebno značajno što su njemu dominantno zaposleni mladi ljudi. Opština Kotor će i ubuduće ulagati napore da bude pouzdan partner u daljem razvoju Instituta“ kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Institut prepoznat na naučnoj mapi Mediterana

Osposobljen i mlad naučni kadar Instituta zauzima referentno i prepoznatljivo mjesto na listi mediteranskih instituta za istraživanje mora. To dokazuje i preko 40 projekata u čijoj realizaciji Institut učestvuje ili kao koordinator ili kao partner u projektu.

„Kao stipendista Ministarstva nauke na doktorskim studijama, svoja istraživanja sprovodim ovdje u Institutu zahvaljujući savremenoj opremi i laboratorijama, koje pružaju dragocjene uslove za naučno-istraživački rad“, saopštila je doktorant Neda Bošković.

Uz kontinuiranu podršku Institutu kao naučno istraživačkoj organizacionoj jedinici Univerziteta Crne Gore postignuti su ohrabrujući rezultati, kazao je potpredsjednik Simović i naglasio da ovaj izvrsni primjer međuinstitucionalne saradnje Univerziteta, Instituta, Ministarstva poljoprivrede i ribara kao najvažnijih aktera ribarstva zapravo jeste jedini mogući put budućeg održivog razvoja ovoga sektora. života u Crnoj Gori.

U nastavku posjete potpredsjednik Simović i predsjednik Opštine Aprcović sastali su se sa poljoprivrednicima Grblja u domaćinstvu Dragana Vulovića.
U razgovoru je zaključeno da je neophodno pojačati rad stručnih službi sa lokalnog i državnog nivoa na području Grblja, kako bi se potencijali ovoga kraja uz vrijedni rad domaćina i blizinu turističkog tržišta valorizovali na najbolji način.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?