Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић: Институт за биологију мора – драгоцјена веза са екологијом и економијом

У оквиру радне посјете Котору потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић са предсједником Општине Жељком Апрцовићем обишао је Институт за биологију мора.

У протеклим годинама Министарство пољопривреде је инвестирало значајна средства у развој инфраструктуре, опреме, подмлађивања научног кадра и подизање општих услова за научно истраживачки рад. Реконструисана је зграда, опремљене најсавременије лабораторије које имају међународне сертификате и набављен истраживачки брод. У завршној фази је и изградња првог морског акваријума у Црној Гори, вриједног 1,2 милиона еура, који је финансиран у партнерству влада Норвешке и Црне Горе. 

„То ће бити нова научно истраживачка и едукативна база црногорског образовног система. Наша заједничка жеља је да кроз ову јединицу института бесплатно прођу сви ђаци и студенти у Црној Гори. Изградњом акваријума Институт ће постати и незаобилазна туристичка адреса“, оцијенио је Симовић. 

Такође, у партнерству са Министарством пољопривреде реализује се и веома значајан капитални пројекат Фоод4Хеалтх који ће, заснован на научној основи, производити млађ каменице у врло контролисаним условима, а касније дијелити бесплатно узгајивачима како би подигли производњу ове значајне врсте и очували природне ресурсе у Боки. „Уз малу плаву рибу вјерујемо да и шкољке могу бити препознате као брендирани производ високог квалитета и представљати изузетно атрактивну туристичку, односно гастрономску понуду Црне Горе са производом који ће носити назив деликатесе Боке Которске. 

ЈП Морско добро подржало је реализацију уређења дворишта и акваријумског простора. 

Допринос очувању вриједности Црне Горе

“Институт за биологију мора је најбољи могући примјер везе са потребама наше екологије и наше економије и на томе вам посебно честитам. Вашим посвећеним радом доприносите очувању вриједности Црне Горе”, казао је потпредсједник Симовић. 

„Институт има велики значај и за Котор и за цијелу Црну Гору и зато је посебно значајно што су њему доминантно запослени млади људи. Општина Котор ће и убудуће улагати напоре да буде поуздан партнер у даљем развоју Института“ казао је предсједник Општине Котор Жељко Апрцовић.

Институт препознат на научној мапи Медитерана

Оспособљен и млад научни кадар Института заузима референтно и препознатљиво мјесто на листи медитеранских института за истраживање мора. То доказује и преко 40 пројеката у чијој реализацији Институт учествује или као координатор или као партнер у пројекту.

„Као стипендиста Министарства науке на докторским студијама, своја истраживања спроводим овдје у Институту захваљујући савременој опреми и лабораторијама, које пружају драгоцјене услове за научно-истраживачки рад“, саопштила је докторант Неда Бошковић.

Уз континуирану подршку Институту као научно истраживачкој организационој јединици Универзитета Црне Горе постигнути су охрабрујући резултати, казао је потпредсједник Симовић и нагласио да овај изврсни примјер међуинституционалне сарадње Универзитета, Института, Министарства пољопривреде и рибара као најважнијих актера рибарства заправо јесте једини могући пут будућег одрживог развоја овога сектора. живота у Црној Гори.

У наставку посјете потпредсједник Симовић и предсједник Општине Апрцовић састали су се са пољопривредницима Грбља у домаћинству Драгана Вуловића.
У разговору је закључено да је неопходно појачати рад стручних служби са локалног и државног нивоа на подручју Грбља, како би се потенцијали овога краја уз вриједни рад домаћина и близину туристичког тржишта валоризовали на најбољи начин.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?