Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada Crne Gore počinje realizaciju programa „ekonomsko državljanstvo“

Objavljeno: 09.08.2010. 23:00 Autor: Biro
Vlada Crne Gore, na osnovu Odluke o kriterijumima za utvrđivanje naučnog, privrednog, ekonomskog kulturnog i sportskog interesa otvara program „ekonomsko državljanstvo“. U skladu sa tim, pripremiljeno je Uputstvo o primjeni kriterijuma na osnovu kojih se cijeni postojanje privrednog i ekonomskog interesa Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Donošenjem ovog uputstva stvorene su mogućnosti da poznati poslovni ljudi kredibline svjetske reputacije steknu ograničeni broj crnogorskih pasoša direktnim investiranjem u Crnu Goru i njenu ekonomiju, kao i doniranjem u državni budžet.

Kao dio kvalifikacionog procesa za sticanje crnogorskog državljanstva, zainteresovana lica će morati da investiraju minimum 500,000 eura u Crnu Goru, od čega će dio sredstava biti direktno uplaćena u državni budžet.

Ovaj program, koje primjenjuju i neke druge države poput Austrije, Kanade, SAD-a i dr., ima za cilj da se podstaknu najuspješniji svjetski biznismeni da relociraju sjedišta njihovih kompanija u Crnu Goru, uvedu nove tehnologije, inovacije i know how u Crnu Goru, značajno unaprijede transfer neophodnih znanja i vještina i stvore nove mogućnosti zapošljavanja.

Bonitet aplikanata razmatraće i nezavisne konsalting kuće, na osnovu čijeg izvještaja Ministarstvo finansija daje mišljenje koje upućuje Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave, koji se određuje po zahtjevu za državljanstvo

Vlada Crne Gore će na ovom programu sarađivati sa najpoznatijim svjetskim advokatskim firmama u ovoj oblasti, kao i konsultantskim kompanijama, kako bi se stvorili uslovi da se mogućnost za sticanje crnogorskog drzavljanstva pruži samo onim poslovnim ljudima koji imaju nespornu i kredibilnu poslovnu biografiju i finansijske mogućnosti koje će doprinijeti razvoju crnogorske ekonomije.

Svi aplikanti će biti provjereni po najstrožim međunarodnim standardima, a jasno postavljeni kriterijumi od strane Vlade Crne Gore doprinijeće pravnoj sigurnosti u oblasti sticanja crnogorskog državljanstva.

Nakon stvaranja zakonskih okvira za slobodan protok kapitala, kreiranja atraktivnog biznis ambijenta, realizacijom ovog programa dodatno će se privući renomirani strani investitori, pojedinci i kapital u Crnu Goru, što će doprinjeti rastu pozitivnog imidža Crne Gore na ekonomskoj mapi svijeta.

Crna Gora ovim još jednom potvrđuje da je otvorena za inostrani ekonomski i intelektualni kapital, što će sve doprinijeti jačanju kapaciteta države, razmjeni know-how-a, razvoju privrede i ekonomije uopšte. Ovo je novina u našem regionu, što će predstavljati konkurentsku prednost u borbi za strane investitore.

Svakako, Vlada Crne Gore zadržava diskreciono pravo da ne dodijeli državljanstvo, čak i u slučajevima pozitvnih mišljenja nezavisne kuće i relevantnih ministarstava.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?