Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе почиње реализацију програма „економско држављанство“

Објављено: 09.08.2010. 23:00 Аутор: Биро
Влада Црне Горе, на основу Одлуке о критеријумима за утврђивање научног, привредног, економског културног и спортског интереса отвара програм „економско држављанство“. У складу са тим, припремиљено је Упутство о примјени критеријума на основу којих се цијени постојање привредног и економског интереса Црне Горе за стицање црногорског држављанства пријемом.

Доношењем овог упутства створене су могућности да познати пословни људи кредиблине свјетске репутације стекну ограничени број црногорских пасоша директним инвестирањем у Црну Гору и њену економију, као и донирањем у државни буџет.

Као дио квалификационог процеса за стицање црногорског држављанства, заинтересована лица ће морати да инвестирају минимум 500,000 еура у Црну Гору, од чега ће дио средстава бити директно уплаћена у државни буџет.

Овај програм, које примјењују и неке друге државе попут Аустрије, Канаде, САД-а и др., има за циљ да се подстакну најуспјешнији свјетски бизнисмени да релоцирају сједишта њихових компанија у Црну Гору, уведу нове технологије, иновације и кноw хоw у Црну Гору, значајно унаприједе трансфер неопходних знања и вјештина и створе нове могућности запошљавања.

Бонитет апликаната разматраће и независне консалтинг куће, на основу чијег извјештаја Министарство финансија даје мишљење које упућује Министарству унутрашњих послова и јавне управе, који се одређује по захтјеву за држављанство

Влада Црне Горе ће на овом програму сарађивати са најпознатијим свјетским адвокатским фирмама у овој области, као и консултантским компанијама, како би се створили услови да се могућност за стицање црногорског дрзављанства пружи само оним пословним људима који имају неспорну и кредибилну пословну биографију и финансијске могућности које ће допринијети развоју црногорске економије.

Сви апликанти ће бити провјерени по најстрожим међународним стандардима, а јасно постављени критеријуми од стране Владе Црне Горе допринијеће правној сигурности у области стицања црногорског држављанства.

Након стварања законских оквира за слободан проток капитала, креирања атрактивног бизнис амбијента, реализацијом овог програма додатно ће се привући реномирани страни инвеститори, појединци и капитал у Црну Гору, што ће доприњети расту позитивног имиџа Црне Горе на економској мапи свијета.

Црна Гора овим још једном потврђује да је отворена за инострани економски и интелектуални капитал, што ће све допринијети јачању капацитета државе, размјени кноw-хоw-а, развоју привреде и економије уопште. Ово је новина у нашем региону, што ће представљати конкурентску предност у борби за стране инвеститоре.

Свакако, Влада Црне Горе задржава дискреционо право да не додијели држављанство, чак и у случајевима позитвних мишљења независне куће и релевантних министарстава.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?