Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kragujevac: Održana IV Regionalna konferencija finansijsko-obavještajnih službi

Objavljeno: 10.09.2010. 19:00 Autor: Biro
Četvrta regionalna konferencija okupila je šefove finansijsko-obavještajnih službi Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a crnogorsku delegaciju predvodio je direktor Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja (USPNFT) Predrag Mitrović.

Države regiona uradiće analize stanja u oblasti finansiranja terorizma, koje će međusobno razmijeniti, kako bi se uspješno borile protiv te pojave, dogovoreno je na konferenciji u Kragujevcu.

Zaključeno je da je saradnja i razmjena informacija između članica regionalne konferencije na nivou koji je znatno iznad nivoa saradnje i razmjene informacija koja se zahtijeva međunarodnim standardima u okviru EGMONT grupe.

Članice konferencije angažovaće se na širenju uticaja regionalne saradnje na druge regione, kao i na cijelu EGMONT grupu. Poseban akcenat u budućnosti biće na sprječavanju finansiranja terorizma.

Na konferenciji je rečeno I da uprkos tome što su rizici od finansiranja terorizma u regionu skromniji od rizika od pranja novca, finansiranje terorizma je tema kojoj se, zbog njenih zastrašujućih eventualnih posljedica, mora posvetiti veća pažnja.Zaključeno je I da postoji prostor za rad na uspostavljanju i jačanju tih sistema kroz regionalnu saradnju.

Dogovoreno je da sve članice konferencije izrade analizu stanja u oblasti finansiranja terorizma koju će podijeliti sa drugim članicama.

Značajna polazna osnova za rad biće razmjena postojećih iskustava i informacija o vrstama obavještajnih podataka koji se prikupljaju, kao i o subjektima koji ih prikupljaju. Članice će se posebno angažovati i na detektovanju iskustava i ekspertize u drugim državama koji bi mogli da budu korisni u jačanju sistema zemalja u regionu.

Na Konferenciji je ocijenjeno da države regiona nastavljaju kvalitetnu i uspješnu saradnju u oblasti sprječavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma, sa ciljem daljeg jačanja.

Šefovi finansijsko-obavještajnih službi uvjereni su da pranje novca i finansiranje terorizma predstavljaju ogroman izazov kojima se države daleko bolje suprotstavljaju uz podršku međunarodnih partnera, pri čemu ključnu ulogu imaju partneri iz država regiona.

Šefovi finansijsko-obavjetajnih službi zemalja učesnica Konferencije saglasni su da je konstantno podizanje i jačanje svijesti stručne a posebno šire javnosti putem medija o pranju novca i finansiranju terorizma, uticaju tih pojava na društvo u cjelini i naročito o neophodnosti uspostavljanja sistema za borbu protiv tih pojava od krucijalnog je značaja za efikasan i nesmetan rad tih službi.

Na skupu je istaknuto da su finansijsko - obavještajne službe država regiona nosioci posla na razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, te da će se angažovati na što aktivnijem uključivanju drugih učesnika u tim sistemima, posebno regulatornih tijela.

Naglašen je princip da bez dobre međuinstitucionalne saradnje na nacionalnom nivou nema ni efikasne međunarodne saradnje, pa će se članice konferencije angažovati na promovisanju i jačanju saradnje sa drugim državnim organima.

Finansijsko - obavještajne službe, članice ove konferencije naglašavaju važnost upotrebe informacionih tehnologija u analitičkom radu, i posebno u radu sa drugim državnim organima promovisaće i insistirati na upotrebi tih tehnologija.

Dobra međunarodna saradnja i razmjena podataka zavisi od dobrog poznavanja strukture sistema u drugim državama, pa će, kako je dogovoreno, jačanje te saradnje članice konferencije promovisati i putem kontinuiranog praćenja promjena u njihovim sistemima.

Države učesnice konferencije posebno naglašavaju da se ostvaruje izuzetna saradnja u radu na aktuelnim predmetima, uključujući i predmete koji su medijski eksponirani, zaključeno je na skupu u Kragujevcu.

Na konferenciji je posebno naglašena potreba stalnog angažovanja svih njenih članica na promociji vrijednosti i ispunjavanju ciljeva i zaključaka prethodne tri regionalne konferencije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?