Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Крагујевац: Одржана ИВ Регионална конференција финансијско-обавјештајних служби

Објављено: 10.09.2010. 19:00 Аутор: Биро
Четврта регионална конференција окупила је шефове финансијско-обавјештајних служби Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије, а црногорску делегацију предводио је директор Управе за спрјечавање прања новца и финансирања (УСПНФТ) Предраг Митровић.

Државе региона урадиће анализе стања у области финансирања тероризма, које ће међусобно размијенити, како би се успјешно бориле против те појаве, договорено је на конференцији у Крагујевцу.

Закључено је да је сарадња и размјена информација између чланица регионалне конференције на нивоу који је знатно изнад нивоа сарадње и размјене информација која се захтијева међународним стандардима у оквиру ЕГМОНТ групе.

Чланице конференције ангажоваће се на ширењу утицаја регионалне сарадње на друге регионе, као и на цијелу ЕГМОНТ групу. Посебан акценат у будућности биће на спрјечавању финансирања тероризма.

На конференцији је речено И да упркос томе што су ризици од финансирања тероризма у региону скромнији од ризика од прања новца, финансирање тероризма је тема којој се, због њених застрашујућих евентуалних посљедица, мора посветити већа пажња.Закључено је И да постоји простор за рад на успостављању и јачању тих система кроз регионалну сарадњу.

Договорено је да све чланице конференције израде анализу стања у области финансирања тероризма коју ће подијелити са другим чланицама.

Значајна полазна основа за рад биће размјена постојећих искустава и информација о врстама обавјештајних података који се прикупљају, као и о субјектима који их прикупљају. Чланице ће се посебно ангажовати и на детектовању искустава и експертизе у другим државама који би могли да буду корисни у јачању система земаља у региону.

На Конференцији је оцијењено да државе региона настављају квалитетну и успјешну сарадњу у области спрјечавања и откривања прања новца и финансирања тероризма, са циљем даљег јачања.

Шефови финансијско-обавјештајних служби увјерени су да прање новца и финансирање тероризма представљају огроман изазов којима се државе далеко боље супротстављају уз подршку међународних партнера, при чему кључну улогу имају партнери из држава региона.

Шефови финансијско-обавјетајних служби земаља учесница Конференције сагласни су да је константно подизање и јачање свијести стручне а посебно шире јавности путем медија о прању новца и финансирању тероризма, утицају тих појава на друштво у цјелини и нарочито о неопходности успостављања система за борбу против тих појава од круцијалног је значаја за ефикасан и несметан рад тих служби.

На скупу је истакнуто да су финансијско - обавјештајне службе држава региона носиоци посла на развоју система за борбу против прања новца и финансирања тероризма, те да ће се ангажовати на што активнијем укључивању других учесника у тим системима, посебно регулаторних тијела.

Наглашен је принцип да без добре међуинституционалне сарадње на националном нивоу нема ни ефикасне међународне сарадње, па ће се чланице конференције ангажовати на промовисању и јачању сарадње са другим државним органима.

Финансијско - обавјештајне службе, чланице ове конференције наглашавају важност употребе информационих технологија у аналитичком раду, и посебно у раду са другим државним органима промовисаће и инсистирати на употреби тих технологија.

Добра међународна сарадња и размјена података зависи од доброг познавања структуре система у другим државама, па ће, како је договорено, јачање те сарадње чланице конференције промовисати и путем континуираног праћења промјена у њиховим системима.

Државе учеснице конференције посебно наглашавају да се остварује изузетна сарадња у раду на актуелним предметима, укључујући и предмете који су медијски експонирани, закључено је на скупу у Крагујевцу.

На конференцији је посебно наглашена потреба сталног ангажовања свих њених чланица на промоцији вриједности и испуњавању циљева и закључака претходне три регионалне конференције.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?