Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada usvojila Akcioni plan za sprovođenje programa “Kreativna Crna Gora: Imidž, identitet, promocija”: U 2019. godini za projekte kojima se obezbjeđuje promocija kulture Crne Gore opredijeljeno 200.000 eura

Objavljeno: 28.03.2019. 21:57 Autor: Ministarstvo kulture
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan za sprovođenje Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”, za 2019. godinu, s izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2018. godinu.

Predstavljajući Akcioni plan za 2019. godinu, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao: “U ovoj godini ćemo nastaviti sa pripremom za objavljivanje Leksikona umjetnika Crne Gore i sa prikupljanjem autorskih tekstova za štampanje publikacije Moja Crna Gora: Portret države, čije objavljivanje se očekuje do kraja godine. Organizovaćemo i nove aktivnosti iz projekta Agro dizajn koji treba da rezultiraju saradnjom crnogorskih dizajnera i poljoprivrednih proizvođača, ali i selekcijom tradicionalnih recepata crnogorske kuhinje i njihovom pripremom za objavljivanje u posebnoj publikaciji takvog sadržaja. I ove godine nam predstoji podrška sektoru kreativnih industrija na osnovu javnog konkursa, kao i realizacija rezidencijalnog boravka umjetnika i stvaralaca na Cetinju. Među novim projektima koji će biti dio ovogodišnjeg Programa su: štampanje Gorskog vijenca na slovenački jezik u saradnji sa Beletrinom, izdavačkom kućom iz Ljubljane; realizacija projekta Duhovna muzika naroda Crne Gore, čiji je autor Senad Gačević, kompozitor i profesor Muzičke aklademije Cetinje, kojim se obezbjeđuje publikovanje i javno izvođenje kompozicija sve tri konfesije koje žive u Crnoj Gori. Ove godine obilježićemo i 20 godina od kada je Crna Gora nesebično pružila utočište i zaštitu, prihvatila i zbrinula oko 100 hiljada izbjeglica sa Kosova, štampanjem monografije “Čojstvo i besa”, čiji je autor Velibor Čović. Radićemo i na uspostavljanju koncepta tzv. “Kuće crnogorske istorije” – projekta koji će na inovativan način unaprijediti prezentaciju našeg kulturno-istorijskog nasljeđa.”

Sredstva za realizaciju ovogodišnjeg Akcionog plana obezbijeđena su u Budžetu Ministarstva kulture, u iznosu od 200.000 eura.

Govoreći o aktivnostima realizovanim tokom 2018. godine ministar Bogdanović je rekao: “Akcionim planom za sprovođenje Programa u 2018. godini bilo je planirano ukupno devet projekata. Većina projekata obuhvaćenih ovim Programom podrazumijeva kontinuiran višegodišnji rad, odnosno realizuje se tokom trogodišnjeg trajanja Programa, pa će konačni rezultati njegovog sprovođenja i indikatori uspješnosti biti vidljivi tek krajem 2020. godine.”

“Svi navedeni projekti u potpunosti referišu na osnovni koncept ovog Programa kojim se obezbjeđuje trajna valorizacija vrijednosti kulture Crne Gore, kulturnog i državnog identiteta i u pravom smislu te riječi odraz su naše multikulturalnosti i međuvjerskog sklada,” zaključio je Ministar.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?