Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Акциони план за спровођење програма “Креативна Црна Гора: Имиџ, идентитет, промоција”: У 2019. години за пројекте којима се обезбјеђује промоција културе Црне Горе опредијељено 200.000 еура

Објављено: 28.03.2019. 21:57 Аутор: Министарство културе
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Акциони план за спровођење Програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020”, за 2019. годину, с извјештајем о реализацији Акционог плана за 2018. годину.

Представљајући Акциони план за 2019. годину, министар културе Александар Богдановић је истакао: “У овој години ћемо наставити са припремом за објављивање Лексикона умјетника Црне Горе и са прикупљањем ауторских текстова за штампање публикације Моја Црна Гора: Портрет државе, чије објављивање се очекује до краја године. Организоваћемо и нове активности из пројекта Агро дизајн који треба да резултирају сарадњом црногорских дизајнера и пољопривредних произвођача, али и селекцијом традиционалних рецепата црногорске кухиње и њиховом припремом за објављивање у посебној публикацији таквог садржаја. И ове године нам предстоји подршка сектору креативних индустрија на основу јавног конкурса, као и реализација резиденцијалног боравка умјетника и стваралаца на Цетињу. Међу новим пројектима који ће бити дио овогодишњег Програма су: штампање Горског вијенца на словеначки језик у сарадњи са Белетрином, издавачком кућом из Љубљане; реализација пројекта Духовна музика народа Црне Горе, чији је аутор Сенад Гачевић, композитор и професор Музичке акладемије Цетиње, којим се обезбјеђује публиковање и јавно извођење композиција све три конфесије које живе у Црној Гори. Ове године обиљежићемо и 20 година од када је Црна Гора несебично пружила уточиште и заштиту, прихватила и збринула око 100 хиљада избјеглица са Косова, штампањем монографије “Чојство и беса”, чији је аутор Велибор Човић. Радићемо и на успостављању концепта тзв. “Куће црногорске историје” – пројекта који ће на иновативан начин унаприједити презентацију нашег културно-историјског насљеђа.”

Средства за реализацију овогодишњег Акционог плана обезбијеђена су у Буџету Министарства културе, у износу од 200.000 еура.

Говорећи о активностима реализованим током 2018. године министар Богдановић је рекао: “Акционим планом за спровођење Програма у 2018. години било је планирано укупно девет пројеката. Већина пројеката обухваћених овим Програмом подразумијева континуиран вишегодишњи рад, односно реализује се током трогодишњег трајања Програма, па ће коначни резултати његовог спровођења и индикатори успјешности бити видљиви тек крајем 2020. године.”

“Сви наведени пројекти у потпуности реферишу на основни концепт овог Програма којим се обезбјеђује трајна валоризација вриједности културе Црне Горе, културног и државног идентитета и у правом смислу те ријечи одраз су наше мултикултуралности и међувјерског склада,” закључио је Министар.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?