Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Наше историјско и културно насљеђе у графичкој новели Цреативе БЕЕ Бранд анд Идентитy студија

Објављено: 12.06.2020. 17:16 Аутор: МКУ
У оквиру кампање „Живимо културу“, коју реализује Министарство културе, настављамо са представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу за креативне индустрије, у склопу програма „Креативна Црна Гора“. Међу тринаест одабраних пројеката је и једно издавачко дјело - графичка новела, коју Цреативе БЕЕ Бранд анд Идентитy студио из Подгорице реализује у сарадњи са графичаром Срђом Радуловићем.

Тема овог иновативног пројекта блиска је црногорској историји и базирана је на нематеријалној баштини, предањима, али и историјској фактографији. Кроз конкурс за креативне индустрије, Министарство културе даје подршку тиму Цреативе БЕЕ за даља истраживања, али и крајње обликовање ове новеле.

,,Дошли смо на идеју да обрадимо тему из новије историје Црне Горе, са истинитим догађајима и личностима којима ћемо додати и атрактивне елементе фантастичног, како бисмо креирали једно несвакидашње дјело. Управо због богатства лириског и илустративног, закључили смо да је графичка новела једина форма која може да изнесе такво дјело“, казала је Светлана Копривица из Цреативе БЕЕ анд Идентитy студија.
Према њеним ријечима, овај пројекат замишљен је да буде пријемчив широј публици.

MKU,,Због тематске ширине дјела, публика може бити разноврсна јер наша прича је намијењена свим љубитељима епике, епске митологије, историје и илустрације. Ова четири елемента, уз још неке допуне, направиће кохезију у стварању јединственог дјела”, објаснила је Копривица.

Поред добре прилике да се кроз ово дјело представи црногорска култура тј. њено културно и историјско насљеђе, Копривица наглашава да ће се новела бавити несвакидашњом животном причом генерала Анта Гвозденовића.
„Он је био једна изузетна личност из историје Црне Горе - генерал у три војске, космополита, а са друге стране коцкар и љекар. Све у свему, богата и тајанствена личност“, додала је Копривица.

Појаснила је да ће се њен удио у овом пројекту односити на драматургију, односно на стварање текстуалног и лирског дијела новеле, док ће илустратор, графички дизајнер Срђа Радуловић бити задужен за визуелни идентитет приче.
„Вјероватно ћемо још неког укључити у процес израде. Након завршетка дјела, такође нас чека велики посао - од продукције, преко штампе, до публикације. Пројекат је замишљен и као културолошко историјски каталог, па ће представљати и својеврсно свједочанство једног поднебља. Након објављивања, очекују нас представљања на сајмовима, књижевним манифестацијама, али и изложбама. Желимо, и надамо се, да ћемо новелу моћи да реализујемо у наставцима. За почетак, макар у три тома. За даље ћемо видјети’’, истакла је, за крај, Копривица.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.










Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?