Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: „Беатс Пер Монтенегро“ сервис намијењен локалним музичарима и продуцентима

Објављено: 21.07.2019. 03:25 Аутор: Министарство културе
mkuПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на предстојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутор једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је Никола Рајовић из Подгорице, који је конкурисао пројектом успостављања музичке етикете (лабела), која треба да повеже сродне ауторе из области музичке продукције, те да их представи глобалном тржишту кроз популарне издавачке канале.

Издавачка кућа, превасходно фокусирана на област електронске музике и сродних праваца, носиће назив „Беатс Пер Монтенегро“ (БПМ).

Како истиче Никола Рајовић, БПМ се бави креирањем, дизајнирањем и паковањем звука као производа.

Током актуелне фазе овог пројекта радимо и на компилацији под називом „Беатс Пер Монтенегро“, гдје ћемо представити рад разних извођача који се махом баве електронским звуком. Нашања кључна мисија је третирање звука као производа и дистрибуирање путем канала који су данас доминантни у свијету, дакле у дигиталном формату – истакао је Рајовић.

Кључни циљ је да БПМ буде сервис локалних музичара.

„Беатс Пер Монтенегро“ је и основан како би био сервис и подршка локалним музичарима и продуцентима, и то од помоћи при самој бирократији, до помоћи у одабиру неких иностраних лабела и других партнера у контексту те приче – закључио је Рајовић.

Он наглашава како је програм „Креативна Црна Гора“ био од изузетне користи у његовој амбицији да пројекат заживи.

Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?