Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Рециклажа у функцији креативног производа

Објављено: 04.03.2020. 18:41 Аутор: МКУ

MKU

Кампању „Живимо културу“, коју Министарство културе реализује другу годину за редом, настављамо представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу, у оквиру програма „Креативна Црна Гора”. Пројекат „ЛАБ“, групе архитеката из Подгорице, један је од тринаест из области креативних индустрија којима смо дали подршку ове године.

Тим који чине Немања Милићевић, Ема Алихоџић-Јашаровић и Сања Пауновић-Жарић концептом рециклаже пластичног отпада, прије свега пластичних кеси, технолошко-хемијским поступком дошао је до сировине која им служи као основа за развој производа у области индустријског и сродног дизајна. Њихов „ЛАБ“ фокусиран је прије свега на градски улични инвентар, али и производе за широку употребу у ентеријерима. Подршка Министарства културе овом пројекту усмјерена је ка материјализацији њихове идеје, односно ка директном успостављању производног погона за рециклажу, обраду и производњу наведене сировине.

„Ми смо 'О5', екипа архитеката из Подгорице. Препознали смо глобални проблем рециклаже отпада, али и начин на који га прерадити, редизајнирати и користити тако да постане употребни дизајн“, каже Немања Милићевић.
Узимајући у обзир одговорност према околини, а посебно имајући у виду да је Црна Гора еколошка држава, како напомиње, одлучни су да постану карика тог ланца.

„Одлучили смо да креирамо дизајн који је у ствари ограђен од дизајна, али да има употребну сврху. Почели смо са пластиком јер је то та прва, црвена тачка у мору одрживости, тј. онај материјал с којим можемо да градимо ствари - истиче Милићевић.

Осим што користе отпад, према ријечима Еме Алихоџић-Јашаровић, они теже и да идентитет мјеста уграде у производе „ЛАБ“ студија. На тај начин, како појашњава, могу да креирају нови локални бренд који ће бити препознат и у ширим оквирима.

„Дакле, од отпада који смо прикупили са одређног локалитета, кроз прераду и редизајнирање добијамо нови дизајн који враћамо управо том мјесту. То је наш циљ и мисија – појашњава Алихоџић-Јашаровић.
Наводи и прави примјер за њихов рад.

„Угаљ, рецимо, у Пљевљима „храни“ велики број породица, али је истовремено и највећи локални проблем. Тај дериват, односно угаљ, може да постане материјал који ћемо уградити у наш мобилијар и који може постати заштитни бренд производ урбаног мобилијара, тј. јавних простора овог града – појашњава Алихоџић-Јашаровић.
Наглашава и да кроз „ЛАБ“, заправо, покушавају да нешто што је глобална прича приближе локалном тржишту.

Видео: Yоутубе

 



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?