Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: „ВР Монтенегро“ за бољу видљивост црногорских филмских локација на глобалном тржишту

Објављено: 08.06.2019. 20:42 Аутор: Министарство културе
mkuПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутор једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је „Артикулација“ из Подгорице. У питању је пројекат „ВР Монтенегро“, који је базиран на савременим технологијама виртуелне реалности, односно ’лоцатион сцоутинга’ у филмској индустрији.

Захваљујући том пројекту, презентација Црне Горе као дестинације на филмским сајмовима и фестивалима биће изузетно обогаћена – јер ће представници заинтересованих продуцентских кућа бити у прилици да на једном мјесту, користећи ВР наочаре, виде све филмске локације и пејзаже у нашој држави. Тиме не само да ће Црна Гора бити додатно афирмисана као филмска дестинација, већ ће бити омогућено и ауторима да свој рад валоризују кроз копродукцију са неком од иностраних продуцентских кућа.

Игор Митић из „Артикулације“ објашњава како ће пројектом „ВР Монтенегро“ бити представљено низ локација са подручја Црне Горе.

Наш пројекат подразумијева обилазак читаве Црне Горе, и то бројних локација у разним временским условима, током различитих годишњих доба. На тај начин, добићемо комплетну слику коју ћемо касније презентовати као понуду Црне Горе на филмским смотрама – казао је Митић.

Програм „Креативна Црна Гора“ тиме ће допринијети стварању иновативног производа.

Поента је да некога ко физички није у Црној Гори – фактички доведемо на одређену локацију у нашој држави. Наш циљ је да пројектом „ВР Монтенегро“ покушамо да доведемо што више страних продукција да раде овдје – закључио је он.

Из „Артикулације“ поручују како Црна Гора има бројне специфичности и повољности као филмска локација и да је вријеме да то буде искоришћено на прави начин.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?