Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: Подршка „Асталу“ подстицај афирмацији индустријског дизајна

Објављено: 05.06.2019. 18:10 Аутор: Министарство културе
MKUПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутори једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ су „Астал Десигн“ из Никшића. У питању је пројекат индустријског дизајна, односно креирања и производње комадног намјештаја, који по много чему има посебну и препознатљиву линију, инспирисану и традиционалним елементима из прошлости Црне Горе. Захваљујући програму „Креативна Црна Гора“, производи ће наћи пут ка тржишту, а како се аутори надају – не само домаћем.

Никола Пејовић из „Астал Десигн“ објашњава како је читав пројекат настао након заједничке идеје три пријатеља, још током њихових студентских дана.

Тада смо тежили да љубав према дизајну и бизнису преточимо у заједничку идеју и да оснујемо фирму која ће се бавити пројектом и израдом намјештаја. Наша фирма сада може да пружи комплетне радове у унутрашњости простора – казао је Пејовић.

Он је казао како програм „Креативна Црна Гора“ нуди добре могућности за даљи развој њиховог пројекта.

Креативне индустрије су један сјајан правац за фирму која се бави индустријским дизајном, дакле да имате свој бренд за масовну производњу и да га извозите. У том циљу, већ смо у контакту са неким фирмама из Словеније и Хрватске – закључио је он.

Из „Астал Десигн“ поручују како су њихови кључни циљеви за предстојећи период – развој бренда, ширење капацитета и куповина нових машина.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?