Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: „Еартхqуаке МНЕ“ први мултимедијални траг о 1979

Објављено: 12.06.2019. 19:05 Аутор: Министарство културе
MKUПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутор једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је Вук Вуковић из Херцег Новог. У питању је пројекат „Еартхqуаке МНЕ“, који подразумијева документаристички приступ и темељно научно истраживање о земљотресу који је 1979. године погодио Црну Гору.

Резултат тог рада биће писани и мултимедијални траг о тој природној катастрофи, који ће – уз остало – бити представљен ширем регионалном интересном подручју.

Вук Вуковић објашњава како је сама обрада догађаја из 1979. значајна за Црну Гору, а да научно истраживање може бити транспоновано путем више различитих канала.

Истраживали смо на који начин се људи сјећају тог догађаја и на који начин ми можемо да говоримо о њему. „Еартхqуаке Монтенегро“ ће бити презентован јавности у три сегмента. Први је дигитална изложба фотографија Миливоја Југина из 1979, које никада раније нијесу приказане јавности. Други сегмент ће бити личне приче људи који су доживјели земљотрес, а које можемо представити на начин који нам је близак данас. Трећи сегмент је простор медијске археологије, највише штампаних медија, односно тога како су сви они извјештавали о том догађају – казао је Вуковић.

Он истиче како ће, уз подршку програма „Креативна Црна Гора“, крајњи производ бити документаристичко – изложбени пројекат мобилног карактера.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?