Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Накит и авангардни одјевни комади Катарине Злајић на свјетској сцени

Објављено: 09.06.2020. 18:47 Аутор: МКУ
У оквиру кампање „Живимо културу“, Министарство културе наставља са представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу за креативне индустрије, у склопу програма „Креативна Црна Гора“. Међу најбољих тринаест пројеката нашао се и рад Катарине Злајић, афирмисане дизајнерке и скулпторке из Бијелог Поља.

Њен ауторски рад заснива се на иновативним примијењеним објектима, транспонованим на серију производа у области накита и савременог одијевања. Своју колекцију Злајић жели да надогради сетом одјевних комада, које намјерава да представи ширем свјетском тржишту, прије свега у Великој Британији. Министарство културе, кроз овај конкурс, младој дизајнерки пружа подршку у тим настојањима, али и у обезбјеђивању неопходних производних услова и даље промоције. 

MKU
Прве кораке у изради накита Злајић је, каже, направила још током студија на Факултету ликовних умјетности.
„Идеја за бављење накитом дошла је спонтано. Током студирања на ФЛУ почела сам да експериментишем са израдом накита. Једноставно, имала сам жељу да радим накит који ће превасходно жене моћи да понесу. И, ето, накит се десио као можда најлогичнији продужетак мог дотадашњег рада у области скулптуре“, казала је Злајић.

Катарина прекретницу у каријери биљежи сјајним успјехом тј. сврставањем прво међу 100, а потом међу 50 најбољих младих дизајнера на лондонској платформи „Нот јуст а лабел“.

„Били су одушевљени мојим радовима, које су затим уврстили на њихов веб-сајт, гдје су заступљени најбољи дизајнери, а у бази их сада имају више од 30.000“, напомиње Злајић и додаје да је свој накит представљала и на многим другим мјестима у свијету.
Такође, ова талентована Бјелопољка нашла се и међу 20 најбољих младих дизајнера за асесоар према оцјени италијанског издања модног часописа „Вогуе“.
Након међународне афирмације у области израде накита, Катарину је инспирација одвела и до креирања одјевних комада.
„Што се тиче гардеробе, биће то заправо авангардни модели, али у једноставној варијанти. Склапаћу их из више елемената, који ће се засебно радити а онда спајати у један одјевни комад. Све ће бити искључиво ручни рад“, објаснила је Злајић, а како процјењује, за један одјевни комад биће јој потребно око мјесец дана рада.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима. 










Министарство културе 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?