Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje povodom saopštenja Pokreta za promjene o Memorandumu o razumijevanju između Vlade Crne Gore i A2A

Objavljeno: 05.08.2011. 19:19 Autor: PR službe

Memorandum o razmijevanju koji je danas potpisan obezbijedio je upravo da država ostane većinski vlasnik u Elektroprivredi Crne Gore. To znači da će, u slučaju da EPCG gradi buduće hidroelektrane na Morači, a taj scenario je moguć jedino ukoliko aktuelni tender propadne a elaborati i analize pokažu da je to izvodljivo, vlasnik elektrana biti država koja će i ubirati profit od prodaje struje.

Što se tiče spajanja Rudnika uglja Pljevlja i EPCG, Memorandumom je predviđeno da će to biti moguće jedino u slučaju da elaborati i analize pokažu opravdanost spajanja. Tek na bazi takvog elaborata, koji će obezbijediti da bude zaštićen interes EPCG, Rudnika uglja Pljevlja, Opštine Pljevlja i energetskog sistema u cjelini može, a ne mora, doći do daljeg procesuiranja odluka. Memorandum ne nameće nikakve obaveze po tom pitanju osim da se sagledaju mogućnosti i na bazi njih donesu relevantne odluke.

Rudno bogatstvo se nalazi pod kontrolom države. Država koncesiju na rudna bogatstva može dati, u skladu sa zakonom, samo onome ko zadovolji zakonske uslove. Dakle, rudna bogastva nisu u vlasništvu Rudnika uglja Pljevlja niti bilo koga drugog već građana Crne Gore i to se ne može promijeniti.

Cijena struje biće i dalje određivana na način kako se to radi u svim civilizovanim zemljama – odlukom regulatora. Memorandum po tom pitanju ne donosi nikakve promjene već samo potvrđuje ono što je strateško opredjeljenje već duži niz godina ali i naša obaveza po pitanju procesa evropskih integracija.

Dalje, Memorandum ne predviđa nikakvu novu obavezu za Vladu Crne Gore. Naprotiv, samo povećava prava. Postojeći rok za menadžement nije produžen a može se produžiti samo ukoliko budu ispunjeni indikatori koji obezbeđuju efikasnost EPCG i to ne u nedogled, već samo još jedan rok.

Suštinski, obezbjeđivanje većinskog državnog vlasništva u EPCG je dugoročni strateški interes i upravo to ovaj memorandum i obezbjeđuje. Samim tim, obezbjeđuje se da sve koristi iz funkcionisanja EPCG budu koristi za državu i građane.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?